Vlad Mixich: „24 de oameni au murit din cazul virusului gripal în România, 0 din cauza coronavirusului (sunt 1018 decese oficiale în toată lumea) și 1909 din cauza virusului HPV*. Toți trei sunt viruși. Combinația asta de epidemie de virus gripal cu epidemie de coronavirus bagă frica în noi, deși rațional ar trebui să…”

Încă două decese din cauza gripei au fost confirmate luni de Institutul Național de Sănătate Publică. Este vorba de două femei de peste 60 de ani care nu erau vaccinate antigripal. Bilanțul epidemiei de gripă a urcat deja la 26 de decese și peste 7.000 de cazuri erau deja confirmate, la nivel național.

Potrivit acestui ultim caz, gripa a ucis în actualul sezon 26 de oameni. Până în prezent, au fost raportate la nivel national 7.022 cazuri de gripa clinica, raspandite pe intreg teritoriul tarii.

Vlad Mixich: „24 de oameni au murit din cazul virusului gripal în România, 0 din cauza coronavirusului (sunt 1018 decese oficiale în toată lumea) și 1909 din cauza virusului HPV*. Toți trei sunt viruși. Combinația asta de epidemie de virus gripal cu epidemie de coronavirus bagă frica în noi, deși rațional ar trebui să...” 1

Numărul este aproape dublu fata de cele raportate in saptamana precedenta – 3.645 de cazuri, si fata de cele raportate in aceeasi saptamana a anului precedent – 3.455 de cazuri, informează realitatea.net.

Vlad Mixich a scris pe Facebook: „24 de oameni au murit din cazul virusului gripal în România, 0 din cauza coronavirusului (sunt 1018 decese oficiale în toată lumea) și 1909 din cauza virusului HPV*. Toți trei sunt viruși.

Citesc că în anumite zone din țară e criză de măști chirurgicale și că le-a crescut și prețul. Combinația asta de epidemie de virus gripal cu epidemie de coronavirus bagă frica în noi, deși rațional ar trebui să ne temem mult mai tare de virusul HPV care produce cancerul de col uterin. Coadă la testări Papanicolau n-o să vedeți însă.

Și nu pentru că suntem mai proști sau mai puțin educați. E exemplul clasic a ceea ce psihologii comportamentali numesc distorsiune de disponibilitate. Evaluăm riscuri și luăm decizii nu în funcție de realitate, ci în funcție de ce auzim mai des și ce vedem mai des. În cazul acesta ce auzim mai des și vedem mai des la televizor, în presă, pe rețelele sociale.

Așa ne purtăm și când facem investiții, și când alegem ce politician votăm, și (exemplul concret de mai sus) când vine vorba de sănătate. Dar Doamne ferește să atragi atenția cuiva: nuuuuu, noi suntem ființe raționale, noi luăm întotdeauna decizii logice, știm noi mai bine, cine ești tu bă prostule să ne înveți pe noi… 😉
Argumentele factuale sunt neputincioase în fața acestor distorsiuni cognitive. Abia aici educația devine esențială.

[*asta nu înseamnă că regulile de igienă în plină epidemie de gripă nu sunt importante, sunt foarte importante, dar prevenția în privința hpv-ului, care produce cancerul de col uterin, salvează în România mai multe vieți]”