Teste coronavirus doar pe pile?! Oameni cu influență au făcut presiuni către DSP să meargă și să preleveze probe de la apropiați ai lor care pur și simplu doar au trecut pe strada pe care a mers italianul infectat cu coronavirus

Șefa Direcției de Sănătate Publică din județul Gorj, Carmen Ivanov, a fost demisă vineri de ministrul sănătății.

Victor Costache a luat decizia după ce a primit informația că aceasta nu a raportat corect situația locurilor de carantină și s-a aflat că la Institutul Matei Balș au ajuns solicitări de testare pentru COVID-19 pe alte criterii decât cele medicale, adică pe pile, scrie digi24.ro.

Teste coronavirus doar pe pile?! Oameni cu influență au făcut presiuni către DSP să meargă și să preleveze probe de la apropiați ai lor care pur și simplu doar au trecut pe strada pe care a mers italianul infectat cu coronavirus 1

Oameni cu influență din Gorj au făcut presiuni către DSP să meargă și să preleveze probe de la apropiați ai lor care pur și simplu doar au trecut, de exemplu, pe strada pe care a mers italianul infectat cu coronavirus.

Personalul de la DSP, în loc să se concentreze pe contacții direcți ai persoanei infectate, așa cum ar trebui să se întâmple în această anchetă epidemiologică, ar fi trimis la Institutul Matei Balș foarte multe probe care nu au legătură cu acești contacți direcți, care, în plus, ar trebui izolați.

Din Gorj au fost trimise peste 120 de teste, despre care directorul DSP a declarat că ar fi de la persoane aflate „în carantină”. De fapt, ele nu erau în carantină, pentru că în Gorj nici măcar nu există spații de carantinare.

Dacă lucrurile s-au petrecut la Gorj într-adevăr așa și au fost trimise nejustificat probe ale unor persoane, este „o problemă foarte serioasă și poate trebuie ajutați colegii din sănătatea publică, dar și autoritățile locale să înțeleagă că testarea pentru infecția cu coronavirus nu este o modă, este o necesitate pentru cei care într-adevăr au nevoie de acest tip de investigație și lucrurile acestea trebuie să fie foarte clar spuse și foarte serios aplicate”, a subliniat Alexandru Rafila, directorul Laboratorului Institutului „Matei Balș”.