Temperaturile din Antarctica au depăşit 20 de grade Celsius pentru prima oară în istorie. Temperaturile din București vor ajunge la fel de mari ca cele din Irak

(Last Updated On: February 14, 2020)

Temperatura din Insula Seymour, Antarctica, a atins duminica trecută un nou record de peste 20 de grade celsius. Noul record a depăşit valoarea din ianuarie 1982, înregistrată pe Insula Signy, atunci când au fost 19,8 grade celsius.

„Observăm o tendinţă de încălzire în mai multe dintre locurile pe care le monitorizăm, însă nu am văzut niciodată aşa ceva”, a adăugat Carlos Schaefer, un cercetător brazilian care monitorizează efectul schimbărilor climatice asupra permafrostului şi a biologiei la 23 de situri din Antactica.

Temperaturile din Antarctica au depăşit 20 de grade Celsius pentru prima oară în istorie. Temperaturile din București vor ajunge la fel de mari ca cele din Irak 1

Acesta din urmă a mai adăugat că temperatuturile au fluctuat haotic în ultimii 20 de ani, însă recent acestea au început rapid să fie din ce în ce mai ridicate, informează adevarul.ro.

Împactul încălzirii variază de-a lungul Antacticii, mai explică oamenii de ştiinţă, care amintesc că această regiune înmagazinează aproximativ 70% din apa proaspătă a planetei sub formă de gheaţă şi zăpadă. Dacă toată aceasta s-ar topi, nivelul mării ar creşte de la 50 până la 60 de metri. Cercetători din cadrul Naţiunilor Unite au prezis că până la finalul acestui secol oceanele lumii se vor ridica cu aproximativ 50-60 de centrimetri, în funcţie de eforturile omenirii de a reduce emisiile de carbon.

Între timp, dacă emisiile de carbon vor continua să crească, verile vor deveni din ce în ce mai călduroase până la sfârșitul secolului, în special în orașe.

Din cauza poluării excesive, în anul 2100 vremea din Bucureşti va semăna cu cea din Irak. Temperaturile medii vor ajunge la 36,4 grade Celsius.

În cazul în care România va reduce moderat emisiile de carbon, temperaturile vor creşte cu 4 grade Celsius, fiind asemănătoare cu cele din Izmir, Turcia, informează digi24.ro.

Oamenii de știință spun că, dacă emisiile de carbon nu vor fi stopate, temperaturile de pe pământ vor deveni mult prea puternice pentru a fi suportate de om.

„Noi, oamenii, suntem de vină pentru asta. Progresul omenirii și la asta trebuie să ducă. Unul dintre scenarii este că dacă reducem consumul de energie, cu efectele pe care le are, reușim să ne întoarcem. Altfel, însă…”, a spus Alexandru Mironov, realizator Digi World.