(Last Updated On: February 12, 2020)

Comisia Europeană a lansat miercuri un avertisment dur României în privința tăierilor ilegale de păduri. Comisia a dat autorităților de la București un termen de o lună pentru a lua măsuri de remediere a deficiențelor – primul pas în procedura de infringement.

„Comisia a decis astăzi să trimită României o scrisoare de punere în întârziere, acordându-i un termen de o lună pentru a lua măsurile necesare în vederea remedierii deficiențelor identificate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită autorităților române un aviz motivat”, se arată într-un comunicat al Comisiei publicat miercuri, preluat de hotnews.ro.

România, pentru că protejează hoții de lemne, avertisment dur de la Comisia Europeană: O lună pentru a lua măsurile necesare în tăierile ilegale de păduri 1

Comisia afirmă că autoritățile de la București „nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii și să aplice sancțiuni corespunzătoare” iar „inconsecvențele din legislația națională nu permit autorităților române să verifice cantități mari de lemn recoltat ilegal”.

În plus, Comisia a constatat că autoritățile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, după cum se prevede în Directiva Habitate și în Directiva privind evaluarea strategică de mediu.

Europarlamentarul Alin Cristian Mituta a scris pe Facebook: „Comisia Europeană a început astăzi nu una ci cinci acțiuni de infringement (încălcare a tratatelor) la adresa României.

Guvernul României are în mod clar o problemă de stabilire a priorităților dacă a considerat că legiferarea mersului pe trotinetă prin OUG este mai urgentă decât oricare din cele cinci corigențe pentru care riscăm sancțiuni din partea UE. Și mai problematic este faptul că România are foarte puține șanse de a se conforma termenelor Comisiei și a evita sancțiuni atâta timp cât avem un guvern demis și o majoritate instabilă în Parlament. Un motiv în plus pentru rezolvarea cât mai rapidă a crizei prin alegeri anticipate.

Mai precis, cele cinci cazuri se referă la:

❎ tăierile ilegale de lemn: România încalcă Regulamentul privind lemnul, nefiind capabilă să verifice operatorii de lemn și să aplice sancțiuni. Comisia a acordat României o lună pentru a se conforma.

❎ nerealizarea planului național de control al poluării atmosferice (calitatea aerului): deși aerul în orașe precum Bucureștiul e irespirabil, Ministerul Mediului nu a fost capabil să realizeze planul de reducere a poluării aerului care avea termen în aprilie 2019. România are două luni pentru a se conforma.

❎ nerespectarea legislației privind gazele cu efect de seră: România nu a stabilit încă sancțiuni pentru operatorii care emit gaze fluorurate care au un efect puternic de încălzire globală, de până la 23 000 de ori mai mare decât cel al dioxidului de carbon. România are termen două luni pentru a se conforma.

❎ nerespectarea legislației europene privind reciclarea navelor: România avea termen până la 31 decembrie 2018 să vină cu un plan în acest domeniu, lucru pe care nu l-a făcut nici până azi. România are un termen de două luni pentru a se conforma.

❎ netranspunerea în legislația națională a celei de-a 5-a Directive privind combaterea spălării banilor. România are termen de două luni pentru a se conforma.”