(Last Updated On: February 22, 2020)

O femeie și un bărbat au murit de coronavirus în Italia, din Venneto și Lombardia. O româncă povestește cum s-au schimbat lucrurile într-un orășel aflat sub resticție din cauza coronavirusului.

Ramona R., româncă de 38 de ani, trăieşte din 2004 în Italia şi este rezidentă la Codogno de 12 ani. Lucrează într-o fabrică aflată la 5 km distanţă, într-un alt orăşel aflat sub restricţie: Castiglione d’Adda. HotNews.ro a stat de vorbă cu Ramona vineri seara, pentru a afla care este atmosfera la Codogno, ce spun românii din localitate şi ce măsuri au luat autorităţile italiene.

Româncă din Italia: „Am aflat despre cazul de coronovirus când am ajuns dimineaţă la muncă. Numai despre asta se vorbea în fabrică. Unii dintre angajaţi îl cunosc pe bărbatul de 38 de ani bolnav. Barurile şi unele magazine sunt închise. În centru ...” 1

“Am aflat despre cazul de coronovirus când am ajuns dimineaţă la muncă. Numai despre asta se vorbea în fabrică, am ascultat toată ziua la radio noutăţile. Nimeni nu se gândea că vom avea cazuri la noi, un orăşel mic.

La Milano, Roma, sau alte oraşe mari, mai înţeleg. Unii dintre angajaţi îl cunosc pe bărbatul de 38 de ani bolnav. Aici lumea se cunoaşte, mai ales între familiile de italieni: e ca la noi, la ţară. Mi-a spus cineva că bărbatul ar antrena şi o echipă de fotbal de tineri.

Mai târziu, la prânz, părinţii care aveau copii la şcoală sau la grădiniţă au fost chemaţi să-i ia acasă, pe la ora 14:00. Eu am urmat orarul de lucru normal, apoi la 17:30 m-am pornit către casă”.

În drum spre Codogno, româncă a putut să constate că unele din măsurile anunţate de autorităţi au fost aplicate. Altele nu: “Sincer, mă aşteptam să găsesc maşini de poliţie la puncte de control, aşa cum am văzut la televizor că au făcut în China. Dar nu am văzut. Atmosfera mi s-a părut mai degrabă normală.

Barurile şi unele magazine sunt închise. În centru, pe unde trec mereu în drum spre casă, toate cele trei baruri erau închise. Farmaciile erau deschise, am intrat în una din ele. Vânzătorii aveau toţi măşti pe faţă, dar nu se mai găseau pentru clienţi, în vânzare. Am auzit că şi spitalul e închis, mai ales că bărbatul de 38 de ani bolnav e acolo internat”.

Mult mai operativi au fost cei de la supermarketul din localitate: “Am primit un sms de la supermarket, unde avem card de client, prin care ne anunţau că se închide pentru două zile. După o oră, alt mesaj, că e deschis. Aşa că m-am oprit la supermarket şi am făcut cumpărături, nu se ştie cât va trebui să stau în casă. Preventiv. Supermarketul era plin, nu mai era loc de maşini în parcare.”

În provincia Lodi locuiesc peste 8.000 de români. La Codogno, numărul oficial de conaţionali cu reşedinţă este de 335, la Casalpusterlengo, 325, la Castiglione d’Adda, 63.