Coronavirus. Ministrul de Interne amenință cu pușcăria după ce 300 de persoane dintr-un sat din România s-au întors din Italia de teama coronavirusului şi au minţit la vamă că vin din Germania. „Vă garantez că vom aplica legea. Cei care se joacă cu sănătatea publică vor suporta rigorile legii”

300 de persoane dintr-o localitate din Suceava s-au întors din Italia, mințind la graniță că in din Germania. Ministrul de Interne îi amenință cu închisoarea pe cei care mint în chestiunea coronavirusului.

„În toate formularele, începând de mâine, vom introduce şi rubrica cu prevederile din Codul penal pentru cei care fac declaraţii false, îşi asumă acest risc şi trebuie să ştie la ce să se aştepte. În prima fază, în acest formular nu am introdus şi un articol sau o rubrică, o clauză prin care să prezentăm măsurile coercitive, crezând că fiecare cetăţean e responsabil şi înţelege.

Coronavirus. Ministrul de Interne amenință cu pușcăria după ce 300 de persoane dintr-un sat din România s-au întors din Italia de teama coronavirusului şi au minţit la vamă că vin din Germania. „Vă garantez că vom aplica legea. Cei care se joacă cu sănătatea publică vor suporta rigorile legii” 1

Nu am dorit să venim cu măsuri coercitive sau cu ameninţări, dar începând de mâine, tocmai după cazul de la Suceava şi cel din Sadova, vom lua această măsură şi vă garantez că vom aplica legea. (…) Cei care se joacă cu sănătatea publică (…) vor suporta rigorile legii”, a spus Vela luni, într-o conferinţă de presă, răspunzând unei întrebări referitoare la faptul că presa din Suceava a relatat despre 300 de persoane sosite din Bergamo care au declarat la graniţă că vin din Germania și s-au putut întoarce în satul lor.

Vela a menţionat că în UE se poate circula şi cu buletinul, şi cu paşaportul şi că nu putea fi obligat un cetăţean să prezinte permisul de şedere din Italia sau din Germania, informează Digi 24.

„Mai mult, puteam să luăm măsuri faţă de cei care vin – să spunem – din Italia, dar puteau să meargă până la Viena şi să decoleze din Viena. Din acest motiv am făcut un apel la responsabilitatea tuturor cetăţenilor.

Cei care au venit şi nu au anunţat nu au făcut rău prefectului din Suceava sau directorului de la Direcţia de Sănătate Publică, şi-au făcut rău chiar lor şi familiilor lor”, a subliniat Marcel Vela.

El a făcut apel la persoanele care se vor întoarce din Italia şi China să completeze cu date reale formularele. „Aş face un apel în această seară către toate persoanele care s-au întors şi se vor întoarce din Italia şi din China sau către cele care au intrat în contact cu aceste persoane şi care pot fi posibili purtători de virus să completeze cu date reale formularele înmânate de către reprezentanţii din frontieră, iar după evaluarea medicală să respecte cu stricteţe recomandările personalului medical.

Dacă nu sunt corecţi, dacă nu sunt sinceri în completarea acestor formulare, trebuie să realizeze că (…) îşi fac rău lor şi familiilor lor”, a afirmat Vela.