(Last Updated On: February 26, 2020)

Ministerul Sănătății a anunțat miercuri;  „Toate cele 13 persoane de la Gorj care au intrat în contact cu italianul au test negativ. Astăzi s-a instituit ordinul de carantină. Toate persoanele care vin din zone închise Wuhan, 11 comune din Italia, sunt puse în carantină, 14 zile. La intrare în carantină vor fi testați, la ieșire li se vor face două teste, la interval de 24 de ore.

Astăzi la ora 14 se aflau 69 de persoane în carantină și 4,000 de persoane izolate acasă”.

Ministerul Sănătății a aprobat ordinul de carantină! Toatele cele 13 persoane de la Gorj testate NU au coronavirus, după ce au intrat în contact cu italianul infectat 1

 

 

Sebastian Lazaroiu: „Problema covid-19 e ușor de explicat.
De fapt, totul se reduce la viteza cu care se răspândește. Altfel, e un virus de gripă, nimic mai mult. Cu aproape aceleași simptome și cu o rată a mortalității similară cu a gripei obișnuite, plus aproximativ aceleași categorii vulnerabile. Dar, desigur, dacă ne referim la contagiune, 2% mortalitate din 50 de mii e una, 2% din 10 milioane e alta. Diferența dintre 50 de mii si 10 milioane o face viteza de contagiune.

Așa că eforturile autorităților se îndreaptă, cum e normal, spre reducerea contagiunii. Viteza nu e bine cunoscută, dar pare mai mare decât la alți viruși.

Așa că eforturile autorităților se îndreaptă, cum e normal, spre reducerea contagiunii. Viteza nu e bine cunoscută, dar pare mai mare decât la alți viruși.

E adevărat că, în era rețelelor de socializare, viteza de răspândire a zvonului este mult superioară vitezei de răspândire a virsului. De aici, panica și comportamentele colective iraționale. Inevitabile. Probabil că, dacă trăiai cu cinci sute de ani în urmă, erau șanse mai mari să ajungă la tine virusul decât să afli că el circulă.

În efortul de a ține sub control răspândirea virusului, efectele cele mai grave sunt cele economice. Oamenii și mărfurile circulă mai puțin și-atunci e firesc să scadă economiile naționale.

Fiindcă sunt mai vulnerabile persoanele în vârstă, inghesuiala la magazine pentru provizii indelungate s-ar putea explica prin intențiile acestor persoane de a ieși cât mai puțin din casă în perioada următoare (un comportament rațional la nivel individual).

Totuși, sfatul meu, dincolo de cele ale medicilor, cu igiena și restul, e să nu fiți încruntați 🙂 și, dacă n-aveți de ce râde, puteți râde de voi (eu am zilnic câte un motiv s-o fac 🙂 )”