Medicul Vasi Rădulescu: „A fost declarată epidemia de gripă în România. Ce facem? În primul rând, nu ne isterizăm. Cum ne protejăm? Ne spălăm riguros pe mâini. Purtăm mască. Cum știm că e gripă? Simptomele pornesc …”

(Last Updated On: February 7, 2020)

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de gripă în România. Au fost înregisrate 7022 cazuri de gripă clinică, pe întreg teritoriul tării, un număr aproape dublu față de cele raportate în săptămâna precedentă (3645) și față de cele raportate în aceeași săptămână a anului precedent (3455 cazuri), a anunțat joi Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, potrivit Gandul.info.

Medicul Vasi Rădulescu: „A fost declarată epidemia de gripă în România.
Ce facem? În primul rând, nu ne isterizăm. Haosul în sănătate nu poate duce la ceva bun. Așteptăm măsurile oficiale, care pot include închiderea școlilor, declararea carantinei în spitale, concentrarea resurselor în zonele cel mai afectate, alte acțiuni luate de profesioniști.

Medicul Vasi Rădulescu: „A fost declarată epidemia de gripă în România. Ce facem? În primul rând, nu ne isterizăm. Cum ne protejăm? Ne spălăm riguros pe mâini. Purtăm mască. Cum știm că e gripă? Simptomele pornesc ...” 1

Cum ne protejăm? Ne spălăm riguros pe mâini. Purtăm mască și ea trebuie să acopere gura ȘI nasul. Evităm pe cât posibil spațiile foarte aglomerate. Tușim corect, în braț sau cot sau într-un servețel. Nu în mâna goală! Le atragem atenția celorlalți să procedeze corect, că așa putem face educație medicală. Ne vaccinăm.

Cum știm că e gripă? Simptomele pornesc brusc, cu febră mare, stare de rău, dureri musculare, cefalee intensă, oboseală generalizată. Tabloul clinic e foarte important. Se poate testa și cu ajutorul unor markere virale.

Cum ne tratăm la nevoie? Un organism imunocompetent se vindecă fără probleme. Odihnă, hidratare, un agent antitermic (paracetamol, ibuprofen), un analgezic, poate un antitusiv, alimente sănătoase, izolare de ceilalți. Gripa poate ține 7-10 zile, uneori chiar mai mult. Zilele 2-10 sunt contagioase, cu maxim la zilele 2-3.

Unde avem grijă maximă? La copiii sub 5 ani și vârstnicii peste 65 de ani. La cei cu boli cronice: pulmonare, hepatice, cardiace, neurologice, autoimune. La simptome tipice – prezentare la medic imediat!

De ce se moare? Din cauza 1) lipsei vaccinării, 2) afecțiunilor preexistente știute sau neștiute, 3) tratamentelor fantasmagorice (băbești, homeopate, uleiuri), 4) lipsei de educație medicală. De multe ori sunt coroborate. Gripa predispune la suprainfecții, complicații, agravarea afecțiunilor cronice.

Reținem: prudență, vaccinare, calm, prevenție, educație medicală, protecție”.