Medicul Gabriel Diaconu: „Personalul medical deplasat în Wuhan și împrejurimi a ajuns la nivelul burnout-ului. Mulți au dezvoltat stări de depresie, anxietate, dar și simptome sugestive stress-ului post-traumatic. Și, pentru prima oară în istoria ei MODERNĂ, China a decis implementarea unui model dual, medico-psihologic, de intervenție și îngrijire în caz de epidemie. Câteva detalii relevante:”

Starea mentală a doctorilor și asistenților din orașul chinez Wuhan, locul de unde s-a răspândit coronavirus-ul, este tot mai proastă.

Personalul medical deplasat în Wuhan și împrejurimi a ajuns la nivelul burnout-ului. Mulți au dezvoltat stări de depresie, anxietate, dar și simptome sugestive stress-ului post-traumatic.
Medicul Gabriel Diaconu: „Personalul medical deplasat în Wuhan și împrejurimi a ajuns la nivelul burnout-ului. Mulți au dezvoltat stări de depresie, anxietate, dar și simptome sugestive stress-ului post-traumatic. Și, pentru prima oară în istoria ei MODERNĂ, China a decis implementarea unui model dual, medico-psihologic, de intervenție și îngrijire în caz de epidemie.  Câteva detalii relevante:” 1
(foto zhuanlan.zhihu.com/)

Medicul Gabriel Diaconu a scris pe Facebook: „În timp ce răspândirea virusului Covid-19 (anterior 2019-nCov) continuă, și autoritățile internaționale folosesc termeni într-o paletă când liniștitoare, când alarmistă, când apocaliptică, unele lucruri – mai puțin vizibile – anunță o perioadă de nouă volatilitate.

Simplu spus, personalul medical deplasat în Wuhan și împrejurimi a ajuns la nivelul burnout-ului. Mulți au dezvoltat stări de depresie, anxietate, dar și simptome sugestive stress-ului post-traumatic.

Lucru nemaivăzut de cel puțin 20 de ani, dacă nu mai bine, autoritățile centrale de la Beijing au permis publicarea în The Lancet a unui articol/ sinteză privind efortul autorităților de-a deplasa, în zonă, echipe de debrief psihologic, fără doar și poate și la sugestia partenerilor internaționali.

Și, pentru prima oară în istoria ei MODERNĂ, China a decis implementarea unui model dual, medico-psihologic, de intervenție și îngrijire în caz de epidemie.

Câteva detalii relevante:

• Contingentul medical la acest moment numără 1230 medici, asistente, paramedici în epicentrul epidemiei
• Dintre ei, fără specificarea unui număr exact, ”sute” (deci putem presupune peste 15 – 20%) au avut nevoie, și au primit, asistență psihologică specializată. Dar, așa cum specifică autorii articolului, numărul lor ”continuă să crească”
• Formatul de intervenție este unul cu care sunt familiar, și pe care l-am implementat în România în urmă cu 5 ani, după #colectiv. Din păcate formatul nu urmărește, la nivel internațional, oferta de asistență informată cultural, cu personal vorbitor nativ.
• Echipele de debrief și intervenție psihologică sunt pe patru piloni, după cum urmează:

1. Echipa de răspuns psihologic, reunind comunicatorii, respectiv managerii de spital, purtătorii de cuvânt etc.
2. Echipa de suport tehnic, responsabilă de materiale, ghiduri simple de intervenție și suport,
3. Echipa de intervenție psihologică ”proper”, formată din psihiatri (în principal) și psihologică, responsabilă de intervenție atât în rândul personalului intervenant, dar și pacienților
4. Finalmente, echipa de tele-comunicații, adică numărul de hotline unde participă voluntari care au primit training anterior.

Până la acest moment, NIMENI în conversația publică din România, îndeosebi autorități centrale și regionale, nu a convocat experți în domeniul sănătății mintale pentru stabilirea unui plan de contingență pe termen scurt-mediu în eventualitatea unui caz de contaminare cu 2019-nCov în România. Planul există, unii dintre cei care am lucrat împreună acum 5 ani știm foarte bine și punctele lui forte, dar și slăbiciunile lui.”