Medicul Adrian Streinu Cercel revine cu explicații privind medicamentul ce trebuie luat pentru a trata gripa. „Am fost aspru criticat că folosesc denumiri comerciale în contextul în care e vorba de un singur preparat, când cel de al doilea…Și acest preparat se poate cumpăra de la farmacie, orice medic are voie să îl prescrie, atenție …”

(Last Updated On: February 6, 2020)

Prof.dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș, a revenit cu explicații, marți, la emisiunea Marius Tucă Show, privind prescrierea de Tamiflu pentru vidnecarea de gripă.

Prof. Dr. Streinu Cercel a atras atenția că pentru tratarea gripei avem la dispoziție medicamente antivirale specifice, pe care trebuie să le luăm însă la recomandarea medicului. Unul dintre aceste medicamente este Tamiflu (denumirea comercială), cu substanța activă Oseltamivir.
Medicul Adrian Streinu Cercel revine cu explicații privind medicamentul ce trebuie luat pentru a trata gripa. „Am fost aspru criticat că folosesc denumiri comerciale în contextul în care e vorba de un singur preparat, când cel de al doilea...Și acest preparat se poate cumpăra de la farmacie, orice medic are voie să îl prescrie, atenție ...” 1

„Pentru gripă avem medicația antivirală specifică și medicul face prescripția medicală și avem medicamente atât pentru adult cât și pentru copil, ceea ce e iarăși un lucru foarte bun…Sunt diferite dozele, medicamentul același, că este unul singur.

Substanța de bază este oseltamivir și restul are un nume de botez, nu mai spun pentru că am fost aspru criticat că folosesc denumiri comerciale în contextul în care e vorba de un singur preparat, când cel de al doilea…Și acest preparat se poate cumpăra de la farmacie, orice medic are voie să îl prescrie, atenție, deci nu e pe o listă separată”, a declarat, marți, prof.dr. Adrian Streinu Cercel, potrivit stiripesurse.ro.

Cum unii medicii sunt reticenți în a prescrie acest medicament, managerul Institutului Matei Balș a explicat că perioada în care utilizarea Tamiflu a fost limitată s-a încheiat demult, iar orice medic poate să-l prescrie pacienților cu gripă.

“A fost o perioadă în 2009-2010 când a fost problema cu pandemia în care eu am cerut ca acest medicament, eram secretar de stat, să fie cu circuit închis pentru a menține sub control eventualele mutații virale.

În momentul de față nu mai e cazul, pentru că am constat cu toții că acel virus pandemic nu a fost atât de agresiv pe cât ne așteptam, dar lumea iarăși e bine să știe că în momentul în care apare un nou virus în circulație nu ai de unde să știi încotro o va lua din punct de vedere al agresivității și din punct de vedere al formelor de boală pe care poate să le dea. Și atunci în astfel de situații trebuie să iei scenariul cel mai prost cu putință și să te pregătești să fii cu toate armele pregătite pentru cea mai critică situație. Și atunci una din măsuri a fost aceasta de restricționare care a fost imediat ridicată imediat în 2011 și practic acum orice medic are posibilitatea să prescrie acest preparat”, a subliniat managerul Institutului Matei Balș.

Mai mult, ne putem trata cu Tamiflu dacă am făcut vaccinul antigripal și totuși ne-am îmbolnăvit de gripă pentru că imunizarea nu ne oferă o protecție sută la sută.

“Poate să ia Tamiflu pentru că și vaccinul generează un răspuns protector în proporție cam de 80%, una peste alta, și ca atare o serie de persoane pot să vină să spună: . Da, e posibil, dar șansa să faci gripă scade cu 80%, dacă faci gripă s-ar putea să ai o problemă mai serioasă, dacă ai și o boală în spate și s-ar putea să nu mai apuci ziua”, a explicat prof. dr., Streinu Cercel.

Managerul Institutului Matei Balș a mai spus că în cazul tratamentului cu Tamiflu, efectele secundare pot fi, în primul rând, greața și vărsăturile.

Prof.dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș, candidează pentru postul de rector al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București. Concursul va avea loc în data de 10 februarie.