Lucian Mindruta: „Când e sărăcie? Că nu ai nicio carte deschisa pe masa, nu când n-ai mâncare in frigider. Când n-ai niciun om lângă care sa-ți deschizi sufletul, nu 10 pe lângă tine care ți-l sufoca cu minciuni. Când planurile …”

Lucian Mândruță se întreabă când un om poate fi considerat sărac.

Lucian Mindruta: „Când e sărăcie?
Că nu ai nicio carte deschisa pe masa, nu când n-ai mâncare in frigider.
Când n-ai niciun om lângă care sa-ți deschizi sufletul, nu 10 pe lângă tine care ți-l sufoca cu minciuni.
Când planurile ti le faci pe site-uri de cumpărături si travel, nu pe un caiet cu foaie velina, cu creionul visurilor din copilarie.

Lucian Mindruta: „Când e sărăcie? Că nu ai nicio carte deschisa pe masa, nu când n-ai mâncare in frigider. Când n-ai niciun om lângă care sa-ți deschizi sufletul, nu 10 pe lângă tine care ți-l sufoca cu minciuni. Când planurile ...” 1

Cand esti despre ce ai, nu despre ce-ai devenit.
Saracie e atunci cand nu vrei sa mai inveti, nu atunci cand nimeni nu mai cumpara ce stii sa faci acum.

Saracie e atunci cand curiozitatea s-a predat spaimei de necunoscut.
Saracie e cand nu te mai poti opri, in masina ta decorata cu luminitze frumoase, imbracat in etichete, dupa o gura de apa cu vitamine (ca apa normala s-a desfiintat) si sa te intrebi un lucru simplu:

De ce, cu atatea led-uri in jurul meu, e atat de intuneric aici?
Si nu cumva drumul bun era pe jos, in alta directie, spre cu totul si cu totul alta viata?

Sărăcie nu e tot ce n-ai cumpărat si tot ce n-ai reusit in cariera.
Sărăcie e tot ce n-ai aflat. Citit. Trait”.

România e statul UE cu cel mai înalt risc de sărăcie pentru persoanele ocupate (15,3%), în condiţiile în care media în Uniunea Europeană este de 9,5%, arată datele publicate  de Eurostat, potrivit Digi 24.

În cazul României, riscului de sărăcie la persoanele care au un loc de muncă a scăzut de la 17,7% în 2008 până la 15,3% în 2018, scrie Agerpres. La nivelul UE se constantă o tendinţă opusă, în condiţiile în care riscul de sărăcie la persoanele care au un loc de muncă a crescut de la 8,6% în 2008 până la 9,5% în 2018.