(Last Updated On: February 25, 2020)

Un incendiu puternic a izbucnit luni după amiază în Delta Văcăreşti din București. Focul s-a extins pe o suprafaţă de aproape 30.000 de metri pătraţi, au precizat oficialii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov, potrivit RTV.

Dan Barbulescu: „M-am întors din parc acum o oră. Am ajuns pe final, când mai erau doar câțiva boscheți arzând. Colegii mei au dus greul. Alături de pompieri și voluntari. Maine o să ne dăm seama mai bine cât a ars și cum. Vom ieși cu o informare pe pagina parcului.
Din estimările ISU, au ars aprox 20 de ha cu vegetație uscată. Adaug și câțiva zeci de arbori. Oamenii s-au mobilizat exemplar. Le mulțumesc! Am primit multe mesaje de susținere și telefoane. Vă mulțumesc tuturor că sunteți cu noi!

(Foto) Incendiu în Delta Văcăreşti. Dan Barbulescu: „ De patru ani, de la înființare, cerem primăriilor, ministerelor și agențiilor să introducă pază. Știți ce înseamnă asta? Asta înseamnă două mașini de poliție care să stea cu girofarul învârtit la colțurile parcului astfel încât să meargă vestea în cartier. Atât. Sau, dacă e greu să se constituie un serviciu de pază, măcar un gard să fie construit. În jurul parcului. Facem acolo două porți și știm cine intră și cine iese. Deci, vă rog să vă imaginați”:  1 (Foto) Incendiu în Delta Văcăreşti. Dan Barbulescu: „ De patru ani, de la înființare, cerem primăriilor, ministerelor și agențiilor să introducă pază. Știți ce înseamnă asta? Asta înseamnă două mașini de poliție care să stea cu girofarul învârtit la colțurile parcului astfel încât să meargă vestea în cartier. Atât. Sau, dacă e greu să se constituie un serviciu de pază, măcar un gard să fie construit. În jurul parcului. Facem acolo două porți și știm cine intră și cine iese. Deci, vă rog să vă imaginați”:  2 (Foto) Incendiu în Delta Văcăreşti. Dan Barbulescu: „ De patru ani, de la înființare, cerem primăriilor, ministerelor și agențiilor să introducă pază. Știți ce înseamnă asta? Asta înseamnă două mașini de poliție care să stea cu girofarul învârtit la colțurile parcului astfel încât să meargă vestea în cartier. Atât. Sau, dacă e greu să se constituie un serviciu de pază, măcar un gard să fie construit. În jurul parcului. Facem acolo două porți și știm cine intră și cine iese. Deci, vă rog să vă imaginați”:  3 (Foto) Incendiu în Delta Văcăreşti. Dan Barbulescu: „ De patru ani, de la înființare, cerem primăriilor, ministerelor și agențiilor să introducă pază. Știți ce înseamnă asta? Asta înseamnă două mașini de poliție care să stea cu girofarul învârtit la colțurile parcului astfel încât să meargă vestea în cartier. Atât. Sau, dacă e greu să se constituie un serviciu de pază, măcar un gard să fie construit. În jurul parcului. Facem acolo două porți și știm cine intră și cine iese. Deci, vă rog să vă imaginați”:  4
(foto ISU Bucuresti-Ilfov)

Acum vreau să fac câteva lămuriri.
– Parcul arde de câteva ori pe an, în general toamna și iarna. De fapt, arde vegetația uscată. Stuf, arbuști, iarbă, câțiva arbori. Azi a ars mai mult, iar focul a cuprins o suprafața mare, pentru că a bătut vântul.

– Nu pot să confirm că focul a fost pus intenționat. Nu poate confirma nimeni.
– Impactul asupra speciilor și habitatelor este minim spre zero. Păsările încă n-au venit, animalele mici sunt la somn, cele mari nu stau să ardă.
– De fiecare dată când arde parcul mi-e frică să nu se aprindă foișoarele, panourile și ce-am făcut prin parc pentru vizitatori. De data aceasta, slava Domnului!, n-au luat foc.

– Incendiile în parc, indiferent de mărimea lor, sunt despre neputința și indiferența instituțiilor statului român. De patru ani, de la înființare, cerem primăriilor, ministerelor și agențiilor să introducă pază. Știți ce înseamnă asta? Asta înseamnă două mașini de poliție care să stea cu girofarul învârtit la colțurile parcului astfel încât să meargă vestea în cartier. Atât. Sau, dacă e greu să se constituie un serviciu de pază, măcar un gard să fie construit.

În jurul parcului. Facem acolo două porți și știm cine intră și cine iese. Deci, vă rog să vă imaginați: capitala unui stat UE, cel mai mare oraș al tării, cel mai mare buget, toată crema statului aici lângă noi. ȘI este imposibil de pus pază și/sau un gard. Puneam noi dacă nu ne desfința Ministerul Mediului administrația, în 2018.

Gata, închid că mă enervez. Dar nu înainte să subliniez că Parcul Natural Văcărești există exclusiv datorită colegilor mei, voluntarilor, oamenilor din cartier, sponsorilor noștri. Lor le mulțumesc și le promit că vom avea grijă în continuare de el, și-l vom crește ca să ajungă mare și sănătos. Că frumos este. Și o să punem și gard și pază. Promit!

Noapte bună! Mă duc să mă spăl că miros a fum”.

Ministrul Costel Alexe: „Un incendiu de vegetație a izbucnit, luni, în Parcul Natural Văcărești, cea mai mare arie naturală protejată urbană din Uniunea Europeană, iar echipele de intervenție de la IGSU au răspuns prompt și acționează pentru stingerea flăcărilor.

(Foto) Incendiu în Delta Văcăreşti. Dan Barbulescu: „ De patru ani, de la înființare, cerem primăriilor, ministerelor și agențiilor să introducă pază. Știți ce înseamnă asta? Asta înseamnă două mașini de poliție care să stea cu girofarul învârtit la colțurile parcului astfel încât să meargă vestea în cartier. Atât. Sau, dacă e greu să se constituie un serviciu de pază, măcar un gard să fie construit. În jurul parcului. Facem acolo două porți și știm cine intră și cine iese. Deci, vă rog să vă imaginați”:  5

La rândul lor, comisarii Gărzii Naționale de Mediu se află la fața locului, pentru a evalua pagubele produse asupra mediului, habitatelor și speciilor. Din informațiile preliminare, impactul asupra mediului este unul redus, deoarece momentan arde doar vegetație uscată (stuf). În ceea ce privește speciile protejate, nici aici impactul nu este semnificativ, majoritatea păsărilor migratoare urmând să revină în Parc în perioada martie-aprilie, iar speciile de reptile și amfibieni aflându-se în hibernare.

Deși momentan cauza producerii incendiului nu este cunoscută, aceasta urmând să fie investigată de autoritățile competente, nu putem să uităm că au existat în ultimii ani mai multe cazuri când incendiile de vegetație din Văcărești au fost pornite din cauze antropice, cu sau fără intenție.

Este păcat să sacrificăm o bijuterie verde a Bucureștiului pentru alte interese!”