Bogdan Giuşcă: „Ar fi timpul să nu mai mâncăm animale sălbatice. Majoritatea bolilor infecțioase care au apărut în ultimul secol provin de la vânatul și mâncatul animalelor sălbatice. Nu doar acest coronavirus …La căprioare, care sunt mâncate europeni și americani, a apărut un …”

Animalele sălbatice sunt considerate mai naturale decât cele crescute în ferme. Însă riscul de îmbolnăvire este unul foarte mare.

Bogdan Giuşcă: „Ar fi timpul să nu mai mâncăm animale sălbatice.
Majoritatea bolilor infecțioase care au apărut în ultimul secol provin de la vânatul și mâncatul animalelor sălbatice. Nu doar acest coronavirus, ci alte zeci sau chiar sute de agenți patogeni, de la Ebola la HIV.

Bogdan Giuşcă: „Ar fi timpul să nu mai mâncăm animale sălbatice. Majoritatea bolilor infecțioase care au apărut în ultimul secol provin de la vânatul și mâncatul animalelor sălbatice. Nu doar acest coronavirus ...La căprioare, care sunt mâncate europeni și americani, a apărut un ...” 1

Poate zici că “da, dar asiaticii și africanii mănâncă lilieci, șerpi și maimuțe, eu mănânc animale obișnuite”. Însă toate animalele sălbatice sunt periculoase din acest punct de vedere.

La căprioare, care sunt mâncate europeni și americani, a apărut un prion care provoacă “boala căprioarei-zombi”; încă nu a fost detectat la oameni, dar riscul există.

Poate că timp de sute de mii de ani am avut nevoie să vânăm
animale sălbatice, dar acum acestea reprezintă o parte foarte mică din proteinele consumate de specia umană”.

Pangolinul, specie pe cale dispariţie, ar fi de vină pentru epidemia de coronavirus, susțin cercetătorii chinezi.

Liliecii sunt purtători cunoscuţi ai celei mai noi tulpini de coronavirus, care a infectat cel puţin 31.000 de oameni şi a ucis peste 630 la nivel global, majoritatea cazurilor fiind în China, acolo unde epidemia a început.

Bogdan Giuşcă: „Ar fi timpul să nu mai mâncăm animale sălbatice. Majoritatea bolilor infecțioase care au apărut în ultimul secol provin de la vânatul și mâncatul animalelor sălbatice. Nu doar acest coronavirus ...La căprioare, care sunt mâncate europeni și americani, a apărut un ...” 2

O analiză genetică a arătat că tulpina virusului era identică în proporţie de 96% cu cea găsită la lilieci.

Totuşi, potrivit spuselor lui Arnaud Fontanet, de la Institutul Pasteur din Franţa, boala nu a fost transmisă direct de la lilieci la oameni. „Credem că ar fi fost vorba de un alt animal, un intermediar”, susţine Fontanet, citat de digi24.ro.

Multe animale sunt capabile să transmită viruşi către alte specii, iar aproape toate tulpinile de coronavirus, contagioase pentru oameni, şi-au avut originea de la animale sălbatice.

Fontanet consideră că intermediarul a fost „probabil un mamifer”, care aparţine familiei bursucilor.

După testarea a peste 1.000 de mostre colectate de la animale sălbatice, cercetătorii de la Universitatea de Agricultură South China au concluzionat că secvenţele genomice de viruşi găsite în pangolini erau identice în proporţie de 99% cu cele descoperite la persoanele infectate cu noul coronavirus, relatează agenţia de ştiri oficială Xinhua.

Bogdan Giuşcă: „Ar fi timpul să nu mai mâncăm animale sălbatice. Majoritatea bolilor infecțioase care au apărut în ultimul secol provin de la vânatul și mâncatul animalelor sălbatice. Nu doar acest coronavirus ...La căprioare, care sunt mâncate europeni și americani, a apărut un ...” 3

Pangolinii sunt vânaţi pentru carnea şi solzii lor în Asia şi Africa, traficul fiind alimentat în special de cererea din China şi Vietnam, potrivit organizaţiilor pentru drepturile animalelor.

În timp ce carnea de pangolin este considerata o delicatesă, solzii se folosesc în medicina tradiţională chineză pentru tratarea unor afecţiuni, printre care astmul şi artrita.