(Last Updated On: January 19, 2020)

Români continuă să plece din țară nemulțumiți de situația socio-politică ce le afectează stilul de viață. De ce ai sta într-o țară în care trebuie să te războiești pentru aproape orice?

Sonia Maria Balogh: „Azi e o zi neagră în relația mea cu România – de la primele gânduri ale dimineții tot ce-mi doresc este să mă p*ș pe ea. Nu mi se întâmplă des să mă folosesc de cuvinte atât de plastice în scris, so bear with me.

Sonia: „Azi e o zi neagră în relația mea cu România. Motivul 1: Azi mi-am condus la aeroport al 3-lea om apropiat de care despărțirea a sunat cam așa "Baftă pe acolo, sper să-ți iasă ce ai în plan! România este țara din care pleci în 10 zile - atât de puține ne țin aici astfel încât oamenii reușesc să-și strângă totul și să plece în 10 zile după peste 30 de ani de locuit aici. Motivul 2”: 1
(foto: romaniacurata.ro)

Motivul 1: Azi mi-am condus la aeroport al 3-lea om apropiat de care despărțirea a sunat cam așa “Baftă pe acolo, sper să-ți iasă ce ai în plan! Știu că nu o să ai cum să vii prin România o perioadă până te așezi, dar venim noi în vizită curând!”

România nu-ți dă motive să te gândești de 2 ori dacă vrei să dai un confort personal și profesional pentru startup-ul tău în străinătate, nu te face să poți discuta serios cu prietenul tău străin dacă venitul lui încoace poate fi o opțiune pentru un trai comun și îți taie orice potențial elan cu modul ei urât de a fi.

România este țara din care pleci în 10 zile – atât de puține ne țin aici astfel încât oamenii reușesc să-și strângă totul și să plece în 10 zile după peste 30 de ani de locuit aici.

Motivul 2: După urâțenia dimineții, merg la Mega Image, fac toate cumpărăturile și mă pun la coadă la casă. După 1 minut de așteptat, din spate, apare un tip cu 1 produs în mână care trece în fața mea spunându-mi “ah, nu știați, mi-am lăsat rând după băiatu’ din față”… practic omul a întrat în magazin, s-a dus la casă, a zis că-și lasă rând și a plecat mai departe să-și aleagă produsul din magazin întorcându-se fruntaș la coadă…

Și dacă faptul că l-am lăsat în fața mea (cu mici proteste) nu l-a mulțumit, a mai fost nevoie și de “uite, eu cu liceu mă descurc (să ajungă în față) și voi cu facultăți, nu” – vorbind cu un coleg de la o altă coadă și “ah, păi cum nu sunteți de acord, că și pe vremea lui Ceaușescu se lăsa rând la coadă” – către mine.

România nu te lasă să fii bun, să arăți că-ți pasă, să lași din proprie inițiativă pe cineva să intre în fața ta – ea vine și-și smulge cu orice preț “dreptul”, indiferent de context sau consecințe.

Românie, azi mă p*ș pe tine! Pentru motivele de mai sus și pentru că acest status ar fi putut să fie subiect de discuție la o cafea față în față în loc să fie citit aici din mai multe colțuri ale lumii”.Sonia: „Azi e o zi neagră în relația mea cu România. Motivul 1: Azi mi-am condus la aeroport al 3-lea om apropiat de care despărțirea a sunat cam așa "Baftă pe acolo, sper să-ți iasă ce ai în plan! România este țara din care pleci în 10 zile - atât de puține ne țin aici astfel încât oamenii reușesc să-și strângă totul și să plece în 10 zile după peste 30 de ani de locuit aici. Motivul 2”: 1

Le Figaro, potrivit RFI: „Părăsită de patru milioane de locuitori, ei înşişi emigranţi în ţările occidentale unde salariile sunt mai mari, România a eliberat 11 000 de autorizaţii de muncă cetățenilor străini doar în primul semestru al anului 2019.”