Român stabilit în Australia: „Fumul este foarte puternic. Folosim prosoape ude, puse în faţa ventilatoarelor. Aparatele de purificare a aerului au fost…”

(Last Updated On: January 6, 2020)

Aerul din Australia a devenit irespirabil din cauza fumului degajat de incendiile devastatoare.

Statele din sud-est, New South Wales, Victoria și South Australia, sunt cele mai afectate.

Român stabilit în Australia: „Fumul este foarte puternic. Folosim prosoape ude, puse în faţa ventilatoarelor. Aparatele de purificare a aerului au fost...” 1

S-au înregistrat 48 de grade Celsius, iar rafalele de vânt violent au înrăutățit situația. Fumul și funinginea au învăluit și zonele aflate la câteva zeci de kilometri de focarele de incendiu.

„E foarte greu de respirat. Fumul este foarte puternic. Folosim prosoape ude, puse în faţa ventilatoarelor. La ştiri se anunţă, la fiecare jumătate de oră, că oamenii să fie pregătiţi, să-şi facă un bagaj de mână. Să fie aproape 24 de ore de când este fum, depinde cum bate vântul. Aparatele de purificare a aerului au fost epuizate de foarte mult timp”, a declarat pentru TVR Daniel Matei, un român stabilit în Canberra.

Australienii, inclusiv cei vârstnici, spun că nu au trecut niciodată printr-un asemenea infern.

Poliția din Eden le-a spus rezidenților să fie pregătiți pentru evacuare. Cea mai mare navă a Australiei a ajuns în zonă și sprijină operațiunile de salvare.