(Last Updated On: January 27, 2020)

Este bine ca pacienților din România să li se deconteze o parte din intervențiile chirurgicale de la privat sau toată lumea gratuit la stat, cine prinde loc?

Răzvan Chiruţă: „Sunt total pentru ca spitalele de stat să intre în concurență egală cu cele private.
E singura cale prin care corupția și disprețul din unitățile de stat se vor diminua.

Răzvan Chiruţă: „Sunt total pentru ca spitalele de stat să intre în concurență egală cu cele private. Prietena mea a fost internată recent într-un spital privat și vă spun că am fost impresionat: s-au respectat rigorile de intrare în salon - botoșei, halat, mască, totul era lună de curat, salonul arăta ca la un hotel de 4 stele, oameni amabili și zâmbitori, fără șpagă la doctori, fără atenții la asistente și infirmiere.  Desigur, prețul intervenției a fost piperat. La stat, ar fi fost decontată integral și pe pacient l-ar fi costat doar inevitabilele șpăgi.  Dar cine mai are curaj să ...” 1

Prietena mea a fost internată recent într-un spital privat și vă spun că am fost impresionat: s-au respectat rigorile de intrare în salon – botoșei, halat, mască, totul era lună de curat, salonul arăta ca la un hotel de 4 stele, oameni amabili și zâmbitori, fără șpagă la doctori, fără atenții la asistente și infirmiere.

Desigur, prețul intervenției a fost piperat. La stat, ar fi fost decontată integral și pe pacient l-ar fi costat doar inevitabilele șpăgi.

Dar cine mai are curaj să meargă la stat zilele astea, cu toate infecțiile, beuranii și corupția financiară și morală enormă?

A făcut un efort și a mers la privat, deși a durut-o la buzunar.

Dar nu e normal să fie așa. Normal e ca banii să urmărească asiguratul, nu să-și facă de cap beuranii pe banii și pe viața mea.

Să am puterea să aleg serviciile cele mai bune și să nu mă coste altceva decât asigurarea pe care deja o plătesc lunar.

Eu nu am medic de familie de 15 ani. Pentru că nu am apelat, în tot acest timp, niciodată la servicii medicale de stat. Mi-e frică și mi-e silă de cozi, de atitudini dumnezeiști ale unor medici care nu dau doi bani pe mine și de disprețul unor asistente plictisite și lacome.

Sigur, nu sunt naiv, sunt probleme numeroase și la privat și le știu foarte bine. Dar numai concurența reală poate schimba situația pentru pacienți”.

Potrivit G4Media, Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a afirmat, duminică, la Digi24, că posibilitatea ca spitalele și clinicile private să acceseze fondurile alocate pentru programele naționale de sănătate nu reprezintă o ”privatizare” a acestor programe, ci va da posibilitatea pacienților să beneficieze de servicii prestate de sectorul privat care vor fi ulterior decontate.