Polițistul Daniel Zontea: „Dacă ești unul dintre conducătorii auto care își trag centura de siguranță doar pentru a nu fi amendați de polițist, atunci acordă-mi câteva clipe și privește imaginea de mai jos. Nu este un simplu desen tehnic, ci este destinul real al unei persoane aflate la terapie intensivă de câteva zile, iar silueta omulețului desenat pe planșă nu este altceva decât…”

Centura de siguranță este o povară pentru mulți șoferi, în ciuda faptului că aceasta le poate salva viața în caz de accident.

Foarte mulți dintre conducătorii auto își pun centura doar atunci când văd poliția.

Lucian Mindruta a scris pe Facebook: „Acum doua zile am postat un video despre accidentele de sarbatori. Daniel Zontea l-a vazut si mi-a scris ca numaratoarea, din pacate, continua.

Una dintre ultimele victime este o mama, care a ajuns in coma la spital dupa un simplu drum prin oras, in care n-a purtat centura.

Daniel a trebuit sa dea vestea in familie. Si sa auda copilul intreband daca mami a patit ceva.

Ganditi-va la asta cand conduceti azi. Ideal, mai atent….”

Polițistul Daniel Zontea a scris: „Dacă ești unul dintre conducătorii auto care își trag centura de siguranță doar pentru a nu fi amendați de polițist, atunci acordă-mi câteva clipe și privește imaginea de mai jos.
Nu este un simplu desen tehnic, ci este destinul real al unei persoane aflate la terapie intensivă de câteva zile, iar silueta omulețului desenat pe planșă nu este altceva decât pozitia conducătorului auto după impact.

Polițistul Daniel Zontea: „Dacă ești unul dintre conducătorii auto care își trag centura de siguranță doar pentru a nu fi amendați de polițist, atunci acordă-mi câteva clipe și privește imaginea de mai jos. Nu este un simplu desen tehnic, ci este destinul real al unei persoane aflate la terapie intensivă de câteva zile, iar silueta omulețului desenat pe planșă nu este altceva decât...” 1

Aș fi putut să atașez fotografii luate de la locul accidentul, direct din stradă, însă acestea sunt dure chiar și pentru o persoană care se întâlnește frecvent cu astfel de situații.

Se întamplă uneori să fiu “acuzat” de conducătorul auto că îmi fac norma de amenzi atunci când îl găsesc că nu poartă centura de siguranță ori când copilul transportat pe scaunul din față stă în picioare, cu mâinile încrucișate pe bord și aproape lipit cu buzele de parbriz.

Dacă-i așa, atunci de ce vrei să îmi iau salariul de fiecare dată cu norma completă și nu mă penalizezi, făcându-mă să închei luna fără amenzi?
Aud adesea spunându-se că nu-i treaba polițistului dacă conducătorul auto alege să poarte centura sau nu. Cumva, parcă-i adevărat.
Până la urmă, fiecare este liber să aleagă cum vrea să-și petreacă restul vieții. Să rămână într-un cărucior cu rotile (chiar mai grav, poate) sau să meargă liber pe potecile de munte, ca un om normal.

Dar de ce trebuie ca eu să răscolesc mereu după telefonul mobil printre fiarele contorsionate ale mașinii și să caut în agenda acestuia “Iuby meu” sau “Mama”, pentru a-i anunța că ai avut accident, chiar să mint că ești bine, deși știu că nu este așa?

Apoi, de ce trebuie ca cei apropiați ție să își facă timpul după tine și să te ajute de fiecare dată să poți trece cu căruciorul cu rotile peste fiecare bordură a trotuarului?

De ce trebuie să provoci durere atâtor persoane cărora le pasă de viața ta? Doar pentru că ai preferat să tragi centura pe după scaun, cu unicul scop de a stinge martorul din bord, ori pentru că ai vrut să contribui la norma polițistului?

Știi, încă aștept ziua în care să fiu informat de șeful meu că voi intra în șomaj pentru că nu mai este de lucru în Poliție.

Cred, în continuare, că reconversia profesională se poate face indiferent de structura profesională în care ai activat.”