Miron: „Gripa e nașpa. Foarte nașpa. Te pune pe tușă cam o săptămână. Dacă ești copil foarte mic sau vârstnic (cam peste 55 de ani) există riscul semnificativ să te omoare. Noi, restul, ne simțim ca pe cruce când suntem gripați. » Perioada de incubație”:

(Last Updated On: January 23, 2020)

Gripa a mai făcut o victimă: un bărbat din Argeș a murit. Este al treilea deces.

La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, IACRS şi pneumonii – a fost de 81.646, cu 30,6% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent, când au fost 117.576 cazuri şi cu 11,4% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară – 73.257, menţionează realitatea.net.

Miron: „Gripa e nașpa. Foarte nașpa. Te pune pe tușă cam o săptămână. Dacă ești copil foarte mic sau vârstnic (cam peste 55 de ani) există riscul semnificativ să te omoare. Noi, restul, ne simțim ca pe cruce când suntem gripați.  » Perioada de incubație”: 1

Miron Țigănaș a scris pe Facebook: „Wuhan coronavirus ca Wuhan coronavirus, dar noi nu mai avem vaccinuri antigripale în plin sezon.

Câteva sfaturi rapide pentru cei care n-au apucat să se vaccineze:

»Gripa e nașpa. Foarte nașpa. Te pune pe tușă cam o săptămână. Dacă ești copil foarte mic sau vârstnic (cam peste 55 de ani) există riscul semnificativ să te omoare. Noi, restul, ne simțim ca pe cruce când suntem gripați.

» Perioada de incubație: aproximativ 2 zile. Adică din momentul în care virusul v-a intrat cu japca-n organism, cam 2 zile nici n-o să-l observați.

» O TREIME DIN OAMENII INFECTAȚI NU PREZINTĂ SIMPTOME (aka doar pentru că nu ai ieșit cu cineva care pare evident bolnav, nu înseamnă că nu ai riscat să contractezi boala).

» Când să suspectezi că ai gripă:
1. Ești nevaccinat/
2. Ai ieșit din casă sau ai avut contact cu oameni în ultimele 48 de ore.
3. Febră (de regulă între 38 și 39 de grade Celsius) +/- frisoane
4. Dureri musculare și articulare (mai ales la bărbați)
5. Dureri în globii oculari, mai ales când îi miști (denotă inflamația mușchilor care mișcă globii oculari)
6. Tuse SEACĂ (dacă e productivă și verde/galbenă cu gust foarte nasol, mai degrabă pneumonie. Dacă e roșie/roz – mai degrabă te duci la spital)
7. Dureri în gât/urechi. Congestie a mucoaselor (gen muci și ochi roșii) – nu mereu, în diferite grade.

»Ce trebuie făcut:
1. Protejează-i pe ceilalți! Dacă trebuie MUSAI să ieși în colectivitate, ia-ți niște măști de la farmacie, că nu-s scumpe.
2. Febra și durerile musculare se tratează cu paracetamol. NU DEPĂȘI 3,5 GRAME PE ZI CĂ ÎȚI BUBUIE FICATUL.
3. Hidratează-te și odihnește-te. O să fie o luptă lungă.
4. Dacă sub tratament cu paracetamol tot ai febră peste 38,5, du-te la Boli Infecțioase (TOT CU MASCA PE FAȚĂ!). Acolo menționează că ești nevaccinat. Ți se va face un test rapid de gripă. Dacă iese pozitiv ți se va recomanda un tratament antiviral (oseltamivir/tamiflu).
5. IA-ȚI LIBER DE LA MUNCĂ. Știu că trăim în capitalism și asta ne mănâncă sufletele, dar faci mai mult rău ducându-te în colectivitate să-i îmbolnăvești pe alții. Profitul pe termen lung al corporației îți va mulțumi dacă nu transformi tot floor-ul în sepulcru.

» Ce ar trebui să te îngrijoreze:
1. Febră persistentă peste 38,5
2. Dificultatea în a respira
3. Dureri în piept cu caracter de „junghi” (de parcă bagă cuțitul în tine când respiri/tușești)
4. Dureri de cap care devin insuportabile la lumină/zgomot/îndoitul cefei

Oricare din semnele ăstea de alarmă merită CEL PUȚIN un telefon dat medicului de familie.

Fiți sănătoși”