Medicul Craiu Mihai, desrpre virusul ucigaș din China: „Pentru moment știm că noul coronavirus produce o boală cu febră, tuse, respirație dificilă. Deoarece nu există incă un vaccin si nici tratament specific, ar fi bine sa adoptăm masuri de preventie. Spalăm frecvent …”

(Last Updated On: January 26, 2020)

Două cazuri de infectare cu noul coronavirus chinez au fost confirmate în Franța, la o lună e la depistarea acestuia în Wuhan în decembrie 2019. Sunt primele de acest tip din Europa.

Preşedintele chinez Xi Jinping a avertizat sâmbătă, în cadrul unei reuniuni a Biroul Politic Permanent al Partidului Comunist, că “situaţia este gravă” în China, după ce bilanţul cazurilor de coronavirus a ajuns la 56 de morţi, relatează site-ul agenţiei Reuters, potrivit Gandul.info

Medicul Craiu Mihai, pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii:Așa cum s-a dovedit, în repetate rânduri, noi românii suntem foarte emoționali când abordăm probleme de sănătate publică. Și de aceea este necesar ca INAINTE DE TOATE emoțiile acestea să ne uităm la sursa informației respective, care ne captează atenția.

Medicul Craiu Mihai, desrpre virusul ucigaș din China: „Pentru moment știm că noul coronavirus produce o boală cu febră, tuse, respirație dificilă. Deoarece nu există incă un vaccin si nici tratament specific, ar fi bine sa adoptăm masuri de preventie. Spalăm frecvent ...” 1

Ce vreau să spun? Că în următoarele zile se va ridica un val de emoție in fața numărului tot mai mare de cazuri de infecție cu noul coronavirus ce a produs multe decese in Wuhan.

Inainte de a răspândi panică si comentarii nepotrivite – apropos, numai in ultimele zile au fost in Social Media 5 milioane de postări cu #coronavirus si China, conform AMA (American Medical Association) – e bine sa verificăm la o sursă autorizată aceasta informație. De exemplu aici la CDC https://www.cdc.gov/coronavirus/index.html

Sau în limba română pe siteul Institutului Național de Sănătate Publică la Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile http://www.cnscbt.ro/…/1324-pneumonie-cu-2019-ncov-4-provin…

Ce facem cu aceste informații? Luam fiecare o decizie informata. Adică facem ce trebuie, nu panică in masă.

Pentru moment știm că noul coronavirus produce o boală cu febră, tuse, respirație dificilă. Si că acest virus ar putea fi luat de la un pacient bolnav. Deoarece nu există incă un vaccin si nici tratament specific, ar fi bine sa adoptăm masuri de preventie. Spalăm frecvent mâinile, evităm sa ne atingem fața si gura cu mâna (un studiu recent a dovedit ca ducem, in medie, de 23 de ori pe oră mâna la ochi, nas sau gură) si purtăm o mască in locuri aglomerate (chiar dacă are eficiență discutabilă, această mască ne va apara măcar de propriile mâini).

Pentru moment nu este cazul să ne alarmăm ci să urmarim voci autorizate. Eu sunt optimist in ce priveste situația actuală din Europa (unde există doar în Franța cazuri confirmate)”.

Medicul Tudor Ciuhodaru solicită Parlamentului European insituirea unor măsur urgente pentru limitarea virusului: „Atenție, e alertă globală. Noul tip de coronavirus identificat în China amenință acum și Europa. Ce urmează și ce trebuie să știm.

Medicul Craiu Mihai, desrpre virusul ucigaș din China: „Pentru moment știm că noul coronavirus produce o boală cu febră, tuse, respirație dificilă. Deoarece nu există incă un vaccin si nici tratament specific, ar fi bine sa adoptăm masuri de preventie. Spalăm frecvent ...” 2

Măsurile de prevenție sunt extrem de importante!

Solicit Parlamentului European 2 măsuri urgente având ca obiectiv limitarea propagării virsului:
1. Să declare această situație drept o urgență de sănătate publică la nivel european.
2. Să adopte o rezoluție prin care să recomande tuturor țărilor măsuri unitare de monitorizare activă, prevenție și pregătiri pentru o eventuală intervenție .

Motivele acestui demers sunt clare:

1. Virusul a depășit deja o barieră majoră (s-a dovedit și transmiterea de la om la om, inițial considerat zoonoză) și există riscul să genereze mutații (care să îi permită să se răspândească mai rapid și să devină mai periculos).

2. Numărul și severitatea cazurilor la nivel mondial continuă să crească. China și alte 13 țări au fost afectate. În doar o lună numărul pacienților s-a triplat (1400), la fel și al deceselor (41) iar 237 de pacienți sunt în stare critică.

3. Autoritățile din China au crescut nivelul de alertă „Urgență” – nivel 3 din 3 și au luat deja măsuri speciale (plasând în izolare peste 50 de milioane de persoane, 11 orașe închise, prelungirea vacanței școlare până pe 20 februarie, au intensificat controalele de sănătate în toate punctele de trecere a frontierei și au anulat festivitățile prilejuite de aniversarea Anului Nou chinezesc). Guvernul Statelor Unite a aranjat ca un avion charter să evacueze toți diplomații din orașul Wuhan și alte state se pregătesc de operațiuni similare.

4. Virusul a fost confirmat la 3 pacienți din Franța (iar alți 50 sunt în curs de evaluare).

5. Probabil există deja și alte cazuri de infecție în Europa- conform anunțului Ministrului francez al Sanatatii, doamna Agnes Buzyn iar

6. După identificarea cazurilor din Paris și Bordeaux Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor este în curs de actualizare a evaluării riscului răspândirii acestei noi tulpini noi mortale de coronavirus.

7. Va fi convocată luni o reuniune a reprezentanților din sănătate din UE pentru analizarea opțiunilor de răspuns-la solicitarea comisarului european pentru sănătate, doamna Stella Kyriakides.

Ce trebuie să știți:

1. E a treia situație de risc de pandemie de acest gen la nivel mondial.

2. Noul coronavirus 2019 (nCoV-2019) a fost raportat pe 9 ianuarie 2020 în Wuhan (provincia Hubei) și face parte din familia coronavirusurilor (din care fac parte SARS și MERS) ce pot infecta oamenii, animalele și păsările.

3. Sunt 6 tipuri de virus ce pot infecta oamenii: 4 comune (229E (alpha coronavirus), NL63 (alpha coronavirus), OC43 (beta coronavirus), HKU1 (beta coronavirus)

4. la care se adaugă virusul SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) (tot din China-Guadong-37 de țări afectate în 2002, 8000 de cazuri, 1 din 10 pacienți nu a supraviețuit) și virusul MERS (Middle East Respirator Syndrom- sindromul respirator din Orientul Mijlociu-identificat în Arabia Saudită în iunie 2012) a afectat 25 de țări și a dus la 850 de decese. 1 din 3 pacienți infectați nu a supraviețuit).

5. Sursa virusului nu e încă identificată (sunt suspiciuni privind șerpii sau liliecii dar mai probabil e vorba de alte mamifere și păsări).

6. Transmiterea de la o persoană la alta se face pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâini sau pe suprafeţe contaminate.

7. Perioada medie de incubație este de 7 zile (între 2 și 12 zile).

8. Simptomele sunt pseudogripale includ febra și tulburările respiratorii.

9. Diagnosticul se face în context epidemiologic (călătorie recentă în zonele de risc/contact cu persoane infectate) alături de datele clinice (pseudogripal- ,,gripa chinezească”) și cele imagistoce (infiltrat pulmonar bilateral) și de laborator (teste rapide).

10. Nu există vaccin pentru acest virus.

Sunt 5 măsuri simple simple de prevenție (aceleași ca pentru orice viroză):

1 Evitaţi contactul cu persoanele bolnave (nu călătoriți în zonele cu risc, evitaţi aglomeraţiile (unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi persoanele bolnave).
2. Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor.
3. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.
4.Nu temporizați consultul medical mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc.
5.Evitaţi automedicaţia. Orice tratament trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor. Antibioterapia fără discernământ este nu doar inficientă ci şi potenţial periculoasă! Poate duce la selecţionarea germenilor rezistenti, agravarea afecţiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite.

Scurt istoric:

1.Primele cazuri de pneumonie cauzate de acest virus au apărut în Wuhan. (se pare că în legătură cu piața Hua Nan de pește dar și de păsări, lilieci și animale sălbatice).
2.Pe 13 ianuarie a fost identificat primul caz în afara Chinei. (în Thailanda- o femeie din China a fost plasată în carantină) urmat de noi cazuri în Japonia și Coreea. În China mai multe orașe mari au fost afectate- printre care Beijing, Shenzhen și Shanghai.
3.În mai puțin de 2 săptămâni sunt noi cazuri în Filipine, Vietnam, Taiwan, Thailanda, Arabia Saudită, Singapore, Statele Unite, precum şi în teritoriile chineze Hong Kong şi Macao.
4.Virusul a depășit deja o barieră majoră (transmiterea de la om la om, inițial considerat zoonoză) și există riscul să genereze mutații (care să îi permită să se răspândească mai rapid și să devină mai periculos), apreciază profesorul Jonathan Ball de la Universitatea din Nottingham.
5.Pericolul este cu atât mai mare cu cât săptămâna aceasta a început perioada sărbătorilor de An Nou chinezesc, când sute de milioane de oameni vor face călătorii în interiorul Chinei dar și în afara țării iar în România există o importantă comunitate de cetățeni chinezi.