Maria Coman: „Fără zahar. Au trecut si 2 luni de când am renunțat la zahar. Am slăbit cam 6 kilograme, dar n am făcut alte eforturi. Nu mi se pare ca e vreo schimbare la ten, cum zice multa lume, dar eu nici nu aveam vreo problema reala. Am scris asta doar ca și …”

(Last Updated On: January 17, 2020)

Jurnalista Maria Coman a făcut o mărturisire pe Facebook. De două luni a renunțat la zahăr și a slăbit 6 kilograme, fără mari eforturi.

Maria Coman: „Fără zahar. Acum, ca au trecut si sărbătorile, pot sa (mi) mărturisesc ca au trecut si 2 luni de când am renunțat la zahar. A fost mai ușor decât ma așteptam, am mâncat cate ceva de sărbători, dar puțin de tot. Beau cam jumătate de cola zero pe zi, îndulcesc cafeaua cu ștevie, mai mănânc biscuiți fără zahar si cam atât.

Maria Coman: „Fără zahar. Au trecut si 2 luni de când am renunțat la zahar. Am slăbit cam 6 kilograme, dar n am făcut alte eforturi. Nu mi se pare ca e vreo schimbare la ten, cum zice multa lume, dar eu nici nu aveam vreo problema reala. Am scris asta doar ca și ...” 1
(foto Radio Zu)

Am slăbit cam 6 kilograme, dar n am făcut alte eforturi, doar ca ma străduiesc si sa tin fasting de 8 cu 16, si asta cu exceptii. Nu mi se pare ca e vreo schimbare la ten, cum zice multa lume, dar eu nici nu aveam vreo problema reala.

Am scris asta doar ca si incurajare pentru cine vrea sa incerce si ca sa o gasesc pe on this day la anul, cand sper sa pot sa vorbesc despre 1 an si 2 luni. Nu cred prea mult in rezolutii pe termen lung, cred mai degraba in ideea de “we take it day by day”

Nu mi am facut analize, la ultimele erau niste parametrii spre limite, nu stiu daca s a schimbat ceva”

Potrivit Medlife, la fel ca in cazul drogurilor, zaharul elibereaza dopamina in nucleul accumbens. Consumul de zahar pe termen lung a fost asociat schimbarii expresiei genelor si a disponibilitatii receptorilor de dopamina atat in mezencefal, cat si in cortexul prefrontal.

Zaharul creste concentratia unui tip de receptor stimulant (D1), dar scade concentratia unui alt tip de receptor inhibator (D2), iar consumul regulat de zahar inhiba actiunea transportorului de dopamina, o proteina care pompeaza dopamina din sinapse inapoi in neuroni, dupa ce acestia au fost stimulati.

Pe scurt, studiile au aratat ca excesul de zahar pe perioade lungi de timp duce la excitarea sistemului de recompensa al creierului, care dezvolta astfel o toleranta la zahar si o nevoie mai mare de administrare a zaharului in organism pentru a ca receptorii de dopamina sa isi execute functiile.