(Last Updated On: January 20, 2020)

Guvernul Orban a transmis luni dimineață la Parlament proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. În proiect este introdus și un articol  în care se spune că pot vota la alegerile locale doar cei care și-au stabilit reședința în localitate cu 3 luni înainte. Înseamnă că cei cu vize de flotant nu pot vota la alegerile locale în localitățile unde locuiesc temporar?

George Vasiliu: „Guvernul Ludovic Orban a introdus, în proiectul pentru alegerea primarilor în două tururi, un alineat ce prevede că pot vota într-o localitate doar cei care și-au stabilit reședința acolo de cel puțin trei luni, măsura fiind luată pentru ”limitarea situațiilor de turism electoral”.

George Vasiliu: „Guvernul Ludovic Orban ...măgărie împotriva studențiilor care vor să își facă viză de flotant să voteze. Așa că trebuie să ne grăbim cu vizele, că PNL bagă șopârle” 1

Chestia asta este o măgărie împotriva studențiilor care vor să își facă viză de flotant să voteze. Așa că trebuie să ne grăbim cu vizele, că PNL bagă șopârle”.

Potrivit G4Media, la articolul 18 al legii 215 a fost introdus un nou alineat, potrivit căruia:
Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile.

În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară.