(Last Updated On: January 6, 2020)

Românii nu au cea mai bună imagine în străinătate, în ciuda faptului că majoritatea celor care au plecat au demonstrat că sunt oameni cinstiți și muncitori. Acele câteva mere stricate fac ca toată țara să primească apelative negative.

Doru Nadoleanu a scris pe Facebook: „Nu știu dacă vi s-a întâmplat vreodată sa locuiți în alta țara. Din pricina meseriei, din cauza de contract, nu are importanța. Doar sa locuiți în acea țara pentru mult timp, un an, doi sau mai mult.

 

După o perioada începi sa te integrezi, începi să-ți cunoști vecinii și sa te saluti cu ei în limba locala, poți chiar sa fii rugat sa cari o sacosa sau o canapea pana la etaj. Și incete-incet devii și tu un fel de localnic, atunci când lumea vede ca ești în regulă și cinstit, ca ai un program și mergi la munca. Uite așa ajungi sa mai mergi la o bere, la un gratar cu prietenii pe care ți i-ai făcut.

Și deodată, în pub-ul ăla în care ești cu prietenii localnici la o bere, apar unul sau doi sau mai mulți romani. Care încep sa injure, să facă gălăgie, să se certe intre ei pentru ca alcoolul nu liniștește decât în cantitati masurate cu galeata, mai ales pentru romani. Iar prietenii, care știu și ei sa recunoască o limba și mai ales ceva cuvinte urate pentru ca printre altele te-au întrebat și ce injuraturi au romanii, recunosc injuraturile.

Doru Nadoleanu: „Nu știu dacă vi s-a întâmplat vreodată sa locuiți în alta țară. Și deodată, în pub-ul ăla în care ești cu prietenii localnici la o bere, apar unul sau doi sau mai mulți romani. Care încep sa injure, să facă gălăgie, să se certe intre ei pentru ca alcoolul nu liniștește decât în cantitati masurate cu galeata, mai ales pentru romani. Iar prietenii, care știu și ei sa ...” 1

„Ah, ăștia sunt romani de-ai tăi.” Chiar dacă nu nu-ți place, recunoști ca da, sunt romani. Și cade cerul pe tine când ăștia se mai iau și la bătaie, mai în gluma, mai în serios. Și oricat ți-ar plăcea sa mai schimbi o vorba în limba materna, o lași balta și îi ignori. Ce ai putea să spui? Ca nu toți romanii sunt așa? Cei care te cunosc o știu. Dar mai știu și ca e nevoie doar de un gainat în oala cu ciorba ca sa o dai la gunoi.

Și viața merge înainte, data următoare eviti sa mai mergi în carciuma aia. Sau la slujba de pasti, ca sa nu auzi cum spune o doamna în vârsta unor bețivi care își bagau și scoteau în biserica, „nu-i frumos, mama!” Într-o biserica din Capetown.”