Când soția știe mai bine :) Medicul Gabriel Tatu: „Din riscurile meseriei (de cardiolog). Domnul CG are 64 de ani. Clar trebuie să facă o coronarografie. Domnul CG refuză însă categoric să o facă. Soția Domnului CG este o femeie energică. … Doamna DG mă fixează cu privirea vreo 3 secunde după care îmi spune, ferm și grav:- Dați-vă la o parte!!!Apuc să fac un pas la dreapta. Insuficient pentru forța de pătrundere a Doamnei DG care mă …”

Medicul cardiolog Gabriel Tatu povestește pe Facebook cum a fost convins un bărbat de soție să-și dea consimțământul pentru montarea unui stent la inimă.

Gabriel Tatu: „34. Din riscurile meseriei (de cardiolog)
Domnul CG are 64 de ani. S-a internat in urma cu 24 de ore. Crize tipice de angina pectorala. Electrocardiograma –clar modificata. Clar trebuie să facă o coronarografie. Domnul CG refuză însă categoric să o facă. I-am explicat că este într-o situație gravă. Că poate să facă un infarct..cu toate complicațiile… Nu reușesc să îl conving să accepte… să semneze consimțământul.

Când soția știe mai bine :) Medicul Gabriel Tatu: „Din riscurile meseriei (de cardiolog). Domnul CG are 64 de ani. Clar trebuie să facă o coronarografie. Domnul CG refuză însă categoric să o facă. Soția Domnului CG este o femeie energică. ... Doamna DG mă fixează cu privirea vreo 3 secunde după care îmi spune, ferm și grav:- Dați-vă la o parte!!!Apuc să fac un pas la dreapta. Insuficient pentru forța de pătrundere a Doamnei DG care mă ...” 1

….
Soția Domnului CG este o femeie energică. Înalțime 1,70, greutate vreu 65 de kilograme. Vorbește repede, tare, clar, apăsat.
Se repede la mine de îndată ce mă vede ieșind din salon:
– Ce face soțul meu ? – mă întreabă!
– Domnul CG e bine – îi spun. Dar avem o problemă..
– Care?
– Nu vrea să facă o coronarografie…
– Adica nu vrea să-i puneți stent ? (…)
– EXACT!
… Doamna DG mă fixează cu privirea vreo 3 secunde după care îmi spune, ferm și grav:
– Dați-vă la o parte!!!
Apuc să fac un pas la dreapta. Insuficient pentru forța de pătrundere a Doamnei DG care mă împinge ferm cu mâna stângă în timp ce cu dreapta trage de clanța ușii salonului. Nu reușește să deschidă ușa. Normal! ușa are un senzor care blochează clanța. Trage de trei ori de clanță gata să o smulgă. Reușesc să activez senzorul, să deschid la timp ușa și să o invit pe Doamna DG înăuntrul. Doamna DG își localizează rapid soțul. Al treilea pat pe stânga… La vederea ei soțul înflorește brusc cu toate petalele. Doamna DG se lipește de patul soțului și îl înteabă cu blândețe:
– Ca faci, Costele ?
– Bine, mamă!
– Cum te simți, Costele?
– Bine, mamă!
– Ai vreo problemă, Costele? – întreabă Doamna DG la fel de blând.
– Nu mamă!
– Costel… am auzit că Domnul Doctor ți-a zis ceva… de un stent…
– Da, mamă!
– Și?
– ….. păi… nu vreau să fac! – spune Domnul CG ghemuindu-se cu genunchii la gură, spre perna din capul patului
– De ce, Costele?
– … mi-e frică!
Brusc Doamna DG se apleacă desupra Domnului CG, se înroșește la față și îi strigă drept în ochi:
– COSTELE, JAR MĂNÂNCI! SEMNEAZĂ IMEDIAT!!!
Pacienți, medici, asistente, infirmiere înghețăm cu toții. Parcă și monitoarele de pe pereți au înțepenit. Domnul CG își revine imediat, se repede la foaia de observație și îmi spune:
– Unde e hârtia ??? să o semnez!
Îii dau consimțământul… îl semnează instantaneu.
– Bravo, Costele! – îi spune Doamna DG, tandru. După care părăsește agale salonul…