Victorie! Directoarea liceului care s-a războit cu o elevă pentru că a arătat că „fondul şcolii există” a fost demisă

Gabriela Costea, directoarea de la Liceul Teoretic Traian din Constanța, care intrase în conflict cu eleva ce a scos la iveală un tabel cu sumele adunate ca „fondul şcolii” în liceu, în anul şcolar 2019/2019, a fost demisă.

Profesoara a ocupat această funcţie doar două luni şi jumătate, timp în care unitatea de învîţîmânt pe care a condus-o a fost în centrul mai multor scandaluri legate de strângerea unor fonduri de la părinţii elevilor.

Victorie! Directoarea liceului care s-a războit cu o elevă pentru că a arătat că „fondul şcolii există” a fost demisă 1

„Decizia a fost luată de către Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Constanţa. Motivul principal este constituit de gestionarea ineficientă a conflictului care a afectat imaginea liceului”, a declarat pentru „Adevărul”şeful ISJ, profesorul Sorin Mihai.

„Fondul şcolii există, deşi autorităţile se fac că nu există – 100 lei/elev. Deşi primarii şi directorii se jură că în şcolile administrate de aceştia nu se colectează niciun ban şi că elevii au toate necesităţile, în realitate, aceştia gestioneză sute de mii de lei pe cale informală. Am făcut rost, zilele trecute, de un tabel care cuprindă “situaţia colectării” fondului şcolii în Liceul Teoretic Traian din Constanţa, liceu unde învăţ şi eu. Am fost şocată să văd ce sume se vehiculează şi destinaţia lor. Mai mult, tabelul are o rubrică şi de grad de colectare, ceea ce îmi da senzaţia că dacă nu ne conformăm urmează să fim executaţi silit. Practic, Liceul Traian cheltuie pe sub mână aproape 10.000 € pentru pază, consumabile, «serbare Crăciun» sau «premii olimpici»”, scrie Roxana, care este şi vicepreşedinte al Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

După această „îndrăzneală”, eleva a fost certată chiar de părinţii din Asociaţia Părinţilor care au cerut conducerii liceului să seia măsuri împotraiva fetei. Şi directoarea Gabriela Costea i-a solicitat explicaţii, apoi a încercat prin diferite metode să o intimideze pe elevă.

„Se face o anchetă pe la spatele meu, se cer caracterizări de la profesori, se calculează absenţele pe care le-am făcut când am participat la diferite întâlniri ale asociaţiei elevilor sau ale consiliului de administraţie. Aceste absenţe nu mi s-au motivat încă. Note slabe nu mi se dau, dar se pune presiune”, mărturisea eleva de 18 ani la începutul lunii noiembrie.

Toată povestea a ajuns şi în atenţia Avocatului Poporului care s-a autosesizat şi a transmis conducerii liceului din Constanţa o serie derecomandări.