Mihai: „In România, o simpla racordare la rețeaua de energie electrică te costa cam 20.000 de euro. Fără dezvoltare de rețea, fără a avea rețeaua la sute de metri distanță. Nu, având rețeaua chiar pe terenul tău. Cum? Simplu

(Last Updated On: December 4, 2019)

Racordarea la rețeaua electrică din România este un anevoios și extrem de scump. De cele mai multe ori oamenii trebuie să aștepte periaode lungi de timp pentru ca cineva să vină să lege câteva fire.

Mihai Razvan Moraru a scris pe Facebook: „Un pic de atenție la Realitatea românească.

In România, o simpla racordare la rețeaua de energie electrică te costa cam 20.000 de euro. Fără dezvoltare de rețea, fără a avea rețeaua la sute de metri distanță. Nu, având rețeaua chiar pe terenul tău.

Mihai: „In România, o simpla racordare la rețeaua de energie electrică te costa cam 20.000 de euro. Fără dezvoltare de rețea, fără a avea rețeaua la sute de metri distanță. Nu, având rețeaua chiar pe terenul tău. Cum? Simplu 1

Cum? Simplu. Avizul de racordare te costa cam 33.000 de lei. E mai jos! Nu il poți negocia, nu se plătește in rate, se achita integral in avans dacă vrei sa ai electricitate. Da, dar asta nu e tot! Avizul trebuie aprobat de compania respectiva. Chiar dacă rețeaua trece pe terenul tău, iar tu trebuie sa renunți la o parte a terenului pentru a le acorda la notar acces, dar și pentru ca nu poți construi in apropierea rețelei, la mai puțin de 10-12 metri, ti se impun și anumite “investiții”: 1 sau 2 stâlpi de susținere, alte avize, alt proiect. Toate astea se fac doar de către firme autorizate. Ghici de cine? De aceeași companie.

Cât mai costa și astea? Pai cam încă 60.000-70.000 de lei. La firma autorizată.

In total, achiți cam 100.000 de lei, pentru care primesti 2 stâlpi, un transformator cu valoare 5.000 de lei, și o conexiune la rețea. Adică un nene leagă un cablu. De la un cost de 25.000 de lei, cât costa pe piața liberă 2 stâlpi și un transformator, ajungi la 100.000 de lei, pentru a deveni tu clientul companiei care îți vinde energie electrică.

Așa ca ii întreb și eu pe Min Energiei, Min Economiei, PM, ANRE și ce alte instituții mai sunt, vouă vi se pare normal? Ca in România anului 2019, sa achiți peste 20.000 de euro pentru o simpla racordare la energia electrică, cu rețeaua pe terenul tău?

Ce șanse are un antreprenor la început de drum? Dar un roman care își construiește o casa?

Cum sa te coste 2 stâlpi, un transformator și o legătura 20.000 de euro?

Dar unde ajung banii astia? Se investește in rețeaua de energie? Dacă da, atunci de ce vara când e canicula sau iarna când e foarte frig, rețeaua cade? Sau de ce sunt fluctuații mari pe rețea?
Câteva întrebări – de la un fraier plătitor de taxe, doar pentru a avea energie electrica. In 2019!”