Ignorat de Guvernul României. Tudor Giurgiu: „Un regizor român a ajuns pe o listă scurtă de 10 filme de scurt-metraj din care se vor alege cele 5 nominalizări la Oscar. Da, acel Oscar despre care alți regizori romani cu ștaif spun că nu contează … nimeni din partea “statului” nu a catadicsit să îl sune pe Bogdan să îi zică ceva de bine și eventual să îl întrebe dacă …”

(Last Updated On: December 19, 2019)

Tudor Giurgiu anunță că un regizor roman a ajuns pe o listă scurtă din are se vor alege 5 nominalizări la Oscar pentru filme de scurt-metraj. Însă nimeni din conducerea statului nu se interesează cum să-l ajute. Dacă era vorba de vreo pensie specială atunci se organiza și un protest pentru el, așa cum fac, spre rușinea lor, magistrații și grefierii.

Tudor Giurgiu: „Un regizor român a ajuns pe o listă scurtă de 10 filme de scurt-metraj din care se vor alege cele 5 nominalizări la Oscar. Da, acel Oscar despre care alți regizori romani cu ștaif spun că nu contează, că nu e pentru noi, că nu facem filme pentru asta… (e amuzant, totuși, că pe lista scurtă la lung-metraj apar filme din Ungaria, Cehia, Macedonia, Estonia. E clar, filmele noastre multi-premiate și lăudate nu fac cu ochiu’ la americani).

Să revenim. Suntem aproape de o premieră istorică (Romania nu a mai avut nominalizări la Oscar) dar nimeni din partea “statului” nu a catadicsit să îl sune pe Bogdan să îi zică ceva de bine și eventual să îl întrebe dacă are ceva nevoie, o alună, o castană, nu de alta, dar o campanie de presă/promo la Oscar nu se face pe bază de ochi alunecoși.

Sunt absolut convins că dacã se alia cu Cumpănașu și ai săi spartani curgeau milioanele prin conturi și toată Romania s-ar fi simțit, în fine, bine reprezentată pe plan internațional”.

Bogdan Mureșanu: „Vestea minunata si adevaratul cadoul de Craciun pentru orice cineast din Romania este ca se poate face film fara vreun ajutor (altul decat minimal) de la institutiile culturale de stat.

Ignorat de Guvernul României. Tudor Giurgiu: „Un regizor român a ajuns pe o listă scurtă de 10 filme de scurt-metraj din care se vor alege cele 5 nominalizări la Oscar. Da, acel Oscar despre care alți regizori romani cu ștaif spun că nu contează ... nimeni din partea "statului" nu a catadicsit să îl sune pe Bogdan să îi zică ceva de bine și eventual să îl întrebe dacă ...” 1

Vestea si mai buna este ca nici dupa selectia pe lista de zece (in orice tara normala, un minim telefon din aceleasi birouri statute ar fi fost de asteptat, nu? doar e film romanesc, potrivit stirilor), nu exista vreun sprijin pentru reprezentarea acestui film in noul context.

Daca implicarea acelor institutii culturale va continua sa frecventeze zona zero si dupa data de 13 ianuarie, cand se anunta lista filmelor nominalizate, voi declara filmul PATAGONEZ. Nici ei nu se implica dar nici nu le am cerut o.

Aerul imobil din birourile stat nu trebuie tulburat sub nicio forma. Nici cu vesti bune, nici cu vesti rele ca nominalizarea unui film facut pe curat.

Update: Si ma simt foarte bine ca am spus -o. De abia acum sunt cu adevarat bucuros.

Precizare:
Am fost intrebat ce inseamna sustinere institutionala (la acest nivel). Raspund prin a da exemplul Belgiei care are doua filme pe lista asta. Cele doua filme, care, iata, nu mai reprezinta doar autorii lor ci intreaga tara, vor avea probabil (au deja pe net) o campanie de presa in USA. Campania asta costa destul de mult insa insignifiant pentru niste institutii care tiparesc mape de “jdemii de euroi”.