Camelia: „Sînt în România de anul trecut. Copilul la școală de un an jumate…M-am uitat eu zi de zi împreună cu el pe manuale. Și m-am întrebat de ce. De ce, profesorule… colaborați toți în a face copiii acestei nații să se simtă proști? Eu, mă-sa, a trebuit să-i dau cuvântul meu că nu este prost, ci exercițiile sînt concepute în așa fel încât rezolvarea să fie ceva greu de dibuit.  Și astfel de exerciții sînt …”

Profesori frustrați sunt lăsați să chinuie elevii cu probleme și programă aiurea. Nu este de mirare că abandonul școlar este la cote amețitoare iar din cei rămași la școală 44% sunt analfabeți funcționali, așa cum a relevat testul Pisa.

Rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, Remus Pricopie, afirmă, referindu-se la rezultatele obţinute de elevii români la ultima evaluare PISA, că cel mai grav nu este rezultatul, ci „lipsa unor măsuri clare şi coerente pentru corectarea situaţiei”, transmite Agerpres.ro.

Camelia: „Sînt în România de anul trecut. Copilul la școală de un an jumate...M-am uitat eu zi de zi împreună cu el pe manuale. Și m-am întrebat de ce. De ce, profesorule... colaborați toți în a face copiii acestei nații să se simtă proști? Eu, mă-sa, a trebuit să-i dau cuvântul meu că nu este prost, ci exercițiile sînt concepute în așa fel încât rezolvarea să fie ceva greu de dibuit.  Și astfel de exerciții sînt ...” 1

Camelia Dumovich: „Sînt în România de anul trecut. Copilul la școală de un an jumate. Înainte de rezultatele acestui test Pisa, toți părinții întregi la cap știau ce se întâmplă. Lăsând deoparte că fiul meu a uitat și ce știa la mate, am zis ca poate e blocat emoțional și nu vrea aici, vrea înapoi în Italia, o să mă rezum la ce am observat eu în general.

M-am uitat eu zi de zi împreună cu el pe manuale. Problema e asta și e majoră, e de atitudine, de prostie funcțională a celor care au făcut manualele: formularea unei probleme, cuvintele, sintaxa, întortocherea cu care e concepută o simplă problemă la matematică sînt de domeniul “îți voi demonstra că ești varză”.

Eu, adult, om cu gândire cât de cât, am făcut efort și încă fac să explic copilului ce vrea autorul exercițiului. Eu, mă-sa, a trebuit să-i dau cuvântul meu că nu este prost, ci exercițiile sînt concepute în așa fel încât rezolvarea să fie ceva greu de dibuit.

Și astfel de exerciții sînt la ordinea zilei, nu ca antrenament în weekend pentru cei care vor să aprofundeze. Repet, nu problema matematică în sinea ei e dificilă, ci întrebările formulate astfel încât să te chinui, să nu știi sigur, să sfârșești printre cei 60% care se conving că sînt proști, incapabili, insuficienți.

Și m-am întrebat de ce. De ce, profesorule, autorule de manuale, ministrule, inspectorule, de ce …, colaborați toți în a face copiii acestei nații să se simtă proști?

Dacă învățând matematica te poți distra, te poți simți cu logica la tine, te poți simți bine în pielea ta, de ce inventezi exerciții pe care nici măcar eu, adult, vorbitor de limba română, om cu logica la mine, nu le pricep din prima lectură? CA SĂ CE?

Ca să-i vină copilului lehamite, ca să-i tai aripile, ca să se chinuie, ca să fie plăcere doar pentru câțiva, ca să te simți tu cumva? Ei, până nu crăpați voi, copilul meu nu va fi liber să se dezvolte.

Atât de radicală e părerea mea. Să mă întrebe copilul terorizat, care este doar într-a 4 a, “oare rămân repetent?” când are tot sprijinul și ajutorul meu, demonstrează că e ceva acolo putred.

Putred forte. Voi. Și vă doresc dispariția. Ați mâncat destul pe spinarea unei țări de rătăciți. Îmbâcsiților”.

Lucian Mindruta: „Uite care e chestia cu scoala romaneasca, aia de tot scoate la PISA rezultate proaste:
E plicticoasa. Nu se intampla nimic interesant acolo.

La romana se invata toti plicticosii pe care nu ii mai CONSUMA nimeni in viata reala. Da, ati citit Eminescu azi? Va ganditi cu drag sa va duceti acasa si sa deschideti Slavici? Exact. Nimeni in toate mintile nu mai consuma produsele culturale promovate de scoala.

Nu mai zic de comentarii, pe care trebuie sa le F…..G INVETI PE DINAFARA! Cum, mah, nu sunteti curiosi sa aflati pe bune ce credem despre un autor? Tot parerile voastre vreti sa le aflati? Pai nu le stiti deja?

Istorie. Mituri si fabricatii nationaliste de secol 19. Nici macar comunismul, unde aveam o buna ocazie sa facem misto de bunicii comunisti inca, nu e ca lumea tratat.

Religie. Marketing pentru un business mai tare decat ala care taie copacii. Ca aici se taie ratiunea.

Biologie. 100 de metri sub canalele de documentare de pe cablu. Audiovizual? Nimic. CARTI! In secolul asta, CARTI!

Matematica. Pentru cei daruiti, prea usor. Pentru restul, inutilitati. Matematica practica? Cursul leului si calculul dobanzii? Niciodata!

Economie? Nici nu exista materia. Desi ar trebui. Chiar si numai ca sa stim ce credit sa luam. Am cunoscut pe cineva care terminase ASE si nu stia sa faca o factura. ASE, nu liceu economic!

Limbi straine? Singura chestie utila. Atat.
Scoala, dupa mine, e folositoare la un singur lucru: ca sa nu stai toata ziua cu parintii. Si ca sa-ti faci o prietena / un prieten.
Pentru succes trebuie sa te uiti in tine. Scoala romaneasca ramane o institutie a monologului care nu te pregateste decat pentru trei meserii intr-una.

Platitor de taxe. Alegator PSD. Enorias la cea mai apropiata biserica.

Atat, puteti elibera deja diploma de absolvire”.