(Last Updated On: November 7, 2019)

Spaniolii din regiunea Andaluzia se plâng că nu mai găsesc muncitori zilieri. Oficiul de forță de muncă a anunțat că se caută 10.000 de muncitori zilieri în agricultură, la fermele de căpșuni, dar doar 600 de oameni au depus cereri de angajare.

Autoritățile și fermierii au constatat cu îngrijorare că spaniolii, dar nici românii pe care se bazau, nu mai vor să culeagă căpșuni, informează digi24.ro.

Spaniolii rămân cu căpșunile pe câmp pentru că românii nu mai vor să le culeagă. Ziua se plătește între 42,02 și 43,81 euro 1

La începutul anilor ’90, spanioli din toată Andaluzia mergeau să culeagă căpșunile din Huelva, la fiecare campanie de recoltare. Mai târziu, pentru că spaniolii aveau alte pretenții, aceștia au fost înlocuiți de zilieri din alte țări, cei mai mulți din România. Dar acum nu mai vin nici românii și fermierii se tem că vor rămâne cu toate fructele pe câmp.

Muncitorii români, cei pe care se bazau spaniolii la vremea culesului de căpșuni, nu mai vin să muncească pentru că nu mai sunt mulțumiți de banii primiți. Sindicatele din domeniu spun că oferta „nu este suficient de atractivă” și, în plus, angajatorii nu respectă contractul colectiv. Fermierii plătesc salarii „cu mult sub cele incluse în contractul colectiv sau muncesc zile în plus care, de asemenea, nu sunt plătite”, potrivit sindicatelor. Conform acordului în vigoare, ziua se plătește între 42,02 și 43,81 euro.

Sindicatul reclamă și „practici ilegale”, cum ar fi neplata de asigurări sociale și medicale, astfel că, în caz de accidente, nu sunt acordate concedii medicale plătite. În consecință, oamenii ajung să muncească în agricultură doar dacă nu găsesc altceva.

„Angajatorul agricol plătește salariul minim din obligație și caută pretexte pentru a da cât mai puțini bani”, susțin reprezentanții din sindicate.