Semnezi? Petiție Declic către Guvern: Cerem retragerea lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneția!

(Last Updated On: November 17, 2019)

O petiție online, în care Guvernului i se cere retragerea lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneția, a fost lansată de comunitatea Declic.

Petiția cere Guvernului să revoce mandatul lui Tudorel Toader și să-l înlocuiască din Comisia de la Veneția, ”având în vedere că a nesocotit valorile și principiile statului de drept și ale independenței justiției”, informează g4media.ro.
Semnezi? Petiție Declic către Guvern: Cerem retragerea lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneția! 1

„În urma analizei mandatului lui Tudorel Toader (23 februarie 2017 – 24 aprilie 2019) și a modificărilor pe care acesta le-a operat la legile Justiției, inclusiv înființarea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SSIIJ), am constatat că activitatea lui Tudorel Toader din funcția de ministru al Justiției a fost în totală contradicție cu principiile, valorile, statutul și chiar recomandările exprese ale Comisiei de la Veneția, organism constituit în cadrul Consiliului Europei. Printre acțiunile controversate ale dlui Tudorel Toader, amintim:

– A forțat demiterea Laurei Codruța Kovesi din fruntea Direcției Naționale Anticorupție, în pofida avizului negativ al Consiliului Superior al Magistraturii;
– A susținut recursul compensatoriu și a promovat extinderea sa prin acordarea de compensații bănești, iar peste 22 000 de infractori au fost eliberați fără să fie făcut vreun studiu de impact;
– A pledat în fața judecătorilor CCR privind ancheta DNA legată de modul cum au fost adoptate în Guvern hotărârile referitoare la insula Belina. Ministrul Tudorel Toader a venit în fața judecătorilor CCR pentru a susține solicitarea lui Tăriceanu în care cerea să se constate un conflict de natură constituțională între Parchet și Guvern;
– A propus în fruntea DIICOT o persoană fără experiență, ignorând scrisoarea procurorilor DIICOT care cereau să nu-l numească;
– A înființat prin ordonanță de urgență Secția Specială (SSIIJ), în condițiile în care Comisia de l-a Veneția a avertizat că această secție „riscă să constituie un obstacol în calea luptei împotriva corupției și a criminalității organizate”.

Având în vedere angajamentele asumate de Guvernul pe care îl conduceți, inclusiv repararea modificărilor toxice operate în justiție de către guvernul anterior și repunerea României pe direcția respectării recomandărilor partenerilor noștri (Comisia Europeană, Comisia de la Veneția, GRECO etc.), vă solicităm să transmiteți un memorandum de retragere a încrederii statului în dl Tudorel Toader, cu solicitarea de înlocuire a fostului ministru al justiției în Comisia de la Veneția.

Considerăm că acest lucru se poate face în luna decembrie 2019, când are loc una dintre cele patru reuniuni anuale ale Comisiei de la Veneția.

De asemenea, solicităm membrilor Comisiei de la Veneția să discute acest subiect și să dispună revocarea din funcție a dlui Tudorel Toader.”