(Last Updated On: November 2, 2019)

Un doctorand al Facultăţii de Ştiinţe de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați a reușit o premieră mondială.

Doctorandul a ridicat o dronă civilă, pe care tot el a construit-o, şi să o ghideze pe deasupra Carpaţilor, de la Bucureşti la Alba Iulia.

Zborul de 260 de kilometri este cel mai lung făcut vreodată de un astfel de aparat fără pilot, spun cercetătorii de la Galaţi. Drona a ajuns până la aproape doi kilometri altitudine, şi a avut o viteză medie de 82 de kilometri pe oră, informează stirileprotv.ro.

Record mondial. Un român a construit o dronă pe care a ghidat-o deasupra Carpaților. Zborul de 260 de kilometri este cel mai lung făcut vreodată de un astfel de aparat fără pilot 1

Pilotul dronei: „Plănuim zbroul ăsta de doi ani şi am făcut un prim pas peste Carpaţi spre Brăneşti şi Braşov anul trecut pe 10 august şi acum la Albă Iulia este mult mai complicat. Suntem la limită, avem vreo 230 de km şi 260 liniari. Vedem cu stăm cu atmosfera şi avem încredere că ajungem. E posibil să reuşim, e posibil să aterizăm mai devreme de Alba.”

Zborul experimental, de la Bucureşti la Alba Iulia, peste Munţii Făgăraş, a fost făcut în urmă cu două săptămâni şi a fost un succes.

Mihai Dragu, doctorand, Facultatea de Ştiinţe şi Mediu: „Drona a executat un zbor de 260 de kilometri peste munţii Carpaţi, acesta fiind un record mondial de distanţă şi altitudine. Autonomia am reuşit să o extindem după studii şi cercetări, se bazează pe aerodinamică dronei şi pe baterii de înaltă eficienţă energetică.”

Cel mai lung zbor cu o dronă civilă, în condiţii de câmpie, a fost înregistrat, până acum, în Franţa: 134 de kilometri.