Radicalii maghiari, acord secret cu Viorica Dăncilă pentru susținerea guvernului la moțiunea de cenzură

(Last Updated On: November 8, 2019)

Viorica Dăncilă a făcut tot posibilul pentru a rămâne la guvernare. Este acuzată că a încheiat chiar un acord secret cu radicalii maghiari penbtru ca doi deputați să nu voteze la moțiunea de cenzură.

János Mezei, preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), a încercat să îi determine pe cei doi deputaţi ai partidului ca la moţiunea de cenzură de pe 10 octombrie să voteze pentru menţinerea Guvernului Dăncilă – a relatat, miercuri, în ediţia sa online, cotidianul transilvănean „Háromszék”, citat de MTI, anunță G4Media.

Radicalii maghiari, acord secret cu Viorica Dăncilă pentru susținerea guvernului la moțiunea de cenzură 1

Ziarul a intrat în posesia unei scrisori redactate de unul dintre deputaţii partidului, József Kulcsár Terza. Aceasta a fost scrisă pe 28 octombrie, la peste două săptămâni de la căderea guvernului şi îi este adresată lui János Mezei.

În scrisoare, deputatul critică, între altele, faptul că preşedintele partidului i-a invitat pe deputaţii săi să voteze în favoarea Guvernului Dăncilă. Confruntat cu conţinutul scrisorii, preşedintele PCM a oferit răspunsuri evazive la întrebările ziarului.

Potrivit deputatului József Kulcsár Terza, înainte de votul de la moţiunea de cenzură, János Mezei s-a întâlnit cu premierul Viorica Dăncilă şi a încheiat cu aceasta un acord secret cu privire la faptul că cei doi deputaţi al PCM, care fac parte din grupul parlamentar al UDMR, nu vor vota moţiunea de cenzură îndreptată împotriva guvernului PSD.

Deputatul a menţionat, în scrisoare, că trei dintre vicepreşedinţii partidului i-au confirmat faptul că întâlnirea această secretă a avut loc.

József Kulcsár Terza a adăugat că a votat moţiunea de cenzură în pofida solicitării preşedintelui partidului, întrucât PCM este un partid de dreapta, iar potrivit convingerilor sale, nu ar fi permisă încheierea unui asemenea acord cu un partid post-comunist, de stânga, care în repetate rânduri a dat dovadă de o politică antimaghiară.

În scrisoarea sa, deputatul îi reproşează preşedintelui PCM şi faptul că i-a cerut lui Hunor Kelemen, preşedintele UDMR, ca în schimbul sprijinului oferit guvernului liberal să solicite graţierea celor doi secui condamnaţi cu acuzaţia de terorism, István Beke şi Zoltán Szőcs.

Contactat de “Háromszék”, János Mezei a spus, la început, că cele susţinute în scrisoarea lui Kulcsár sunt nefondate, apoi şi-a nuanţat afirmaţiile. Potrivit politicianului, problemele interne ale partidului trebuie clarificate în forurile interne, nu în public.

Atunci când a fost întrebat, concret, dacă s-a întâlnit sau nu cu premierul Viorica Dăncilă, a spus: “Întâlnire poate că a existat”, întrucât ei dau mereu dovadă de deschidere, discută cu toată lumea pentru a primi sprijin pentru proiectele primarilor aleşi sub sigla partidului.

Dacă le-a solicitat sau nu deputaţilor săi să nu voteze moţiunea de cenzură este, în opinia lui Mezei, o problemă internă a partidului, care nu priveşte publicul.