Mircea Cartarescu: „Am votat cu Dan Barna nu pentru ce este, ci pentru ce nu este: nu e reprezentant al USL, ăsta este lucrul esențial pentru mine. Dar, chiar dacă n-a fost cum am vrut eu, nu cred că trebuie să…”

(Last Updated On: November 11, 2019)

Eșecul suferit de USR la alegerile prezidențiale prin ratarea intrării în turul II a lui Dan Barna a provocat cutremur printre membrii de partid.

Pe grupurile interne ale USR se cere să plece din fruntea partidului. Nemulțumirea cea mai mare este legată în primul rând de ratarea turului II al prezidențialelor dar și de faptul că a înregistrat un scor mult sub partid, scrie capital.ro.

Mircea Cărtărescu a scris pe Facebook: „Am votat cu Dan Barna nu pentru ce este, ci pentru ce nu este: nu e reprezentant al USL, ăsta este lucrul esențial pentru mine. Apoi, mi-am dorit un tur al doilea cu oameni decenți intelectual, sau măcar fluenți în limba română.

Mircea Cartarescu: „Am votat cu Dan Barna nu pentru ce este, ci pentru ce nu este: nu e reprezentant al USL, ăsta este lucrul esențial pentru mine. Dar, chiar dacă n-a fost cum am vrut eu, nu cred că trebuie să...” 1

Într-un fel ar fi arătat confruntarea Barna-Iohannis, altfel o să fie Dăncilă-Iohannis. Dar, chiar dacă n-a fost cum am vrut eu, nu cred că trebuie să fim pesimiști: harta electorală s-a schimbat mult în ultimii ani și forțele retrograde au pierdut teren. Cum au spus-o mulți înaintea mea, lupta continuă.”

Ramona Avramescu a scris: „USR a început să piardă imediat după ce a câștigat scorul ăla amețitor de la europarlamentare. Și da, au contat și lipsa de carismă și de notorietate a lui Dan Barna, și mobilizarea slabă, mai ales din partea unor ‘lideri’ care au stat pe margine și au așteptat să își rupă Barna gâtul sau s-au văzut la Bruxelles și nu le-a mai păsat de alianța care i-a trimis acolo, și erorile de comunicare, și strategia lui Iohannis, cinică, dar pragmatică și previzibilă pentru oricine nu a descoperit politica ieri, de a juca singur și a-și lăsa in offside potențialii challengeri.

Dar realitatea crudă este că nu poți pierde 800 de mii de voturi în mai puțin de jumătate de an, pe un val anti PSD în creștere, pe care chiar tu l-ai stârnit, decât prin erori majore de STRATEGIE.

⏺ USR a ratat mesajul principal pe care l-au dat alegătorii la europarlamentare, deși a contribuit esențial la setarea și impunerea lui: Fără PSD! (Ca să nu zic cuvântul ăla urât care începe cu m și care a fost rostogolit în campanie inclusiv de vectori de comunicare ai USR). Mai exact, nu i-a înțeles esența și amploarea: când ai o mobilizare fără precedent la niște alegeri de nișă și fără consecințe reale pe plan intern, când lumea stă în diaspora la cozi o zi întreagă ca să voteze anti PSD înseamnă că vrea cu adevărat să scape de PSD. Acum. Nu la anul, nu când or să fie Barna sau Cioloș pregătiți și suficient de notorii ca să ia scorul cel mai mare, fără să riște nimic. Da, e mișto și se iau likeuri în bulă și te laudă influensării că ești miezul la Renew Europe și faci jocurile cu Macron dar, să fim serioși, nu pentru asta te-au votat 2 milioane de oameni. De unde rezultă matrixul erorilor de strategie:

⏺ Refuzul categoric de a participa la guvernare cu PNL, înainte chiar de a trece moțiunea și de orice discuție și jocul ezitant- șicanant pe care l-a făcut USR până să ajungă să voteze totuși pentru guvernul Orban. Preocupați exclusiv să le ia fața liberalilor și să nu riște să piardă vreun procențel la parlamentare prin erodarea într-o guvernare de tranziție, liderii USR au pedalat obsesiv pe anticipate, ca unică soluție, deși ar fi trebuit să știe că electoratul lor este suficient de inteligent și alfabetizat constituțional ca să înțeleagă că anticipatele sunt o utopie. Au lăsat astfel întregul bonus pentru căderea guvernului Dăncilă președintelui Klaus Iohannis și liberalilor, care au înțeles și și-au asumat riscul de a specula momentul strategic creat după europarlamentare. Electoratul îi premiază pe cei despre care are percepția că se bat și acționează, chiar dacă mai iau și trânte, nu pe cei care așteaptă valul perfect ca să se urce pe el.

⏺ Aroganța și victimizarea întreținută cu teorii conspiraționiste în care toată lumea lucrează împotriva noastră funcționează doar în anumite condiții: dacă știi să joci partitura asta credibil și cu talent și dacă ești perceput ca suficient de important și de notoriu încât să își bată șmecherii capul să te saboteze. Altfel doar enervezi și chiar jignesti lumea de bună credință, care te critică onest și fără agende ascunse. De-aia rolul ăsta îi ieșea magistral lui Băsescu (până nu i-a mai ieșit nici lui), pentru că el putea să și lăcrimeze când era cazul să treacă drept victimă, nu arunca doar cu etichete despre ‘sistem și goarne media’ (împrumutate de la Dragnea & co) ca Ghinea, Caramitru și alți purtători de mesaje din online. Deci dacă nu ai stomac să fii rechin și chiar să capitalizezi din ieșirile astea arogante, mai bine încerci să arăți puțin respect celor care nu îți sunt adversari, dar vor să își facă meseria și nu intenționează să se înscrie în corul tău de activiști (da, de jurnaliști vorbesc aici. E puțin aiurea să acuzi presa că nu l-a atacat pe Iohannis în campanie pentru că e vândută, cand candidatul USR a vorbit despre fericire și nu l-a deranjat pe Iohannis cu nimic)

Mergând mai departe, USR-PLUS a dat azi mesajul corect și și-a îndemnat susținătorii să meargă și în turul al doilea și să îl voteze pe Iohannis. Pentru acuratețea informației, mesajul l-a dat Cioloș și Barna l-a confirmat. Liderul USR a nuanțat și teoriile cu sistemul și conspirația planetară, dar nu s-a dezis complet de ele. S-o fi gândit că poate are nevoie să joace cartea victimizării și în partid, când se va pune problema ‘să își asume’ rezultatul alegerilor.”