(Last Updated On: November 7, 2019)

Premierul Ludovic Orban vorbește deja de o primă taxă pe care să o introducă: taxa auto. Nu ar fi mai bine, ca un gest de bunăvoință, să taie întâi
pensiile speciale și apoi să vorbească de taxe?

Andrei Caramitru: „Guvernul NU poate introduce noi taxe sau să reducă cheltuielile cu salarii INAINTE sa taie pensiile speciale. Ca nu merge așa fraților – o să iasă rău de tot !”

Premierul Ludovic Orban spune că susţine introducerea unei taxe pentru autoturismele aflate la prima înmatriculare, taxă care ar trebui să ţin cont de cât de poluant este autovehiculul. Orban adăugă că nu se va introduce taxa decât atunci când se va ajunge la o soluţie agreată de Comisia Europeană, anunță Europa Liberă.

Ludovic Orban vrea revenirea la taxa de auto! Andrei Caramitru: „Guvernul NU poate introduce noi taxe sau să reducă cheltuielile cu salarii INAINTE sa taie pensiile speciale. Ca nu merge așa fraților - o să iasă rău de tot !” 1

„Cred că ea trebuie să fie concepută ca taxă de poluare şi cuantumul taxei să depindă de cantitatea de noxe eliberate în atmosferă. Formulele care au fost încercate au intrat în contradicţie cu reglementările la nivel european. Se ştie că taxele indirecte trebuie să respecte reglementările europene”, a spus premierul.

„Această taxă poate fi gândită şi ca un impozit pe proprietate variabil, dar şi aici există riscul să contravenim principiului că o taxă depinde de valoarea unui bun. Când vom ajunge la o formulă care să fie acceptabilă la nivelul Comisiei Europene o vom anunţa public, dar decât să mai venim iarăşi cu o taxă ca să mai luăm bani de la proprietarii de maşini şi după aia să trebuiască să-i dăm înapoi, mai bine măsurăm de şapte ori şi stabilim ceea ce suntem siguri că va fi acceptat la nivelul instituţiilor europene”, a afirmat primul ministru, joi, la preluarea mandatului de către noul ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe.

Ministrul Mediului a completat, la rândul său, că din datele pe care le deţine din bugetul de 2,4 miliarde de lei al Ministerul Mediului 1,8 miliarde s-au cheltuit pentru restituirea acestei taxe.

Plățile la care s-a referit ministrul Costel Alexe au fost acordate eșalonat, după ce taxa auto, care a funcționat sub mai multe denumiri – taxa de mediu sau de primă înmatriculare.