Efect. S-au închis barurile când asistații sociali dintr-o comună și-au găsit de muncă. „Lumea nu mai umblă beată prin comună și au posibilitatea să meargă la muncă. Aveau cont deschis, ajutorul social era deja într-un cont acolo la bar. Banul muncit nu-l…”

(Last Updated On: November 7, 2019)

Unii asistați sociali din România au prins gustul muncii și au renunțat la baruri. Nu-i lasă inima să dea banii munciții pe băutură. Când veneau degeaba de la stat era altă treabă.

Viorel Ursu, administrator bar: „În ultima perioadă, nu au mai fost clienți fideli și nici putere financiară și am închis de tot magazinul.”
Reporter: „Clienții dumneavoastră când veneau cel mai mult la bar?”
Administrator bar: „Cam de pe 1, în perioada pensiilor sau alocațiilor și ajutoarelor sociale.”

Efect. S-au închis barurile când asistații sociali dintr-o comună și-au găsit de muncă. „Lumea nu mai umblă beată prin comună și au posibilitatea să meargă la muncă. Aveau cont deschis, ajutorul social era deja într-un cont acolo la bar. Banul muncit nu-l...” 1

În urmă cu trei ani, în comuna Costuleni, județul Iași, erau aproape 260 de asistați social, acum au rămas patru. Peste 200 de oameni s-au angajat în companii din Iași și fac naveta zilnic. În tot acest timp, din comună au dispărut două baruri, anunță Stirile Pro Tv.

Mirică Dodan, primar comuna Costuleni: „Lumea nu mai umblă beată prin comună și au posibilitatea să meargă la muncă. Aveau cont deschis, ajutorul social era deja într-un cont acolo la bar. Banul muncit nu-l mai duce la bar. Infracționalitatea a scăzut. Abandonul familial, abandonul școlar sunt în scădere.”

Fost beneficiar: „Vai de mine! Mă înhăitam cu prietenii. De ce să nu recunosc? Mă duceam azi la prășit, iar când mă întorceam, mă duceam cu unul, cu altul la o bere și ne luam cu băutul.”

Acum mai sunt doar șapte beneficiari de ajutor social, iar trei baruri s-au închis din lipsa de clienți. Autoritățile locale au observat inclusiv o scădere a criminalității.

Cătălin Rotundu, primarul comunei Dângeni: „Nivelul infracționalității a scăzut foarte mult, cât și consumul de alcool. Sunt două lucruri care au mers concomitent. Pentru că ei merg la muncă, nici măcar nu mai au timp să stea prin crâșme.”

Nicu Gavriluță, sociolog: „Sunt primari care s-au implicat găsindu-le locuri de muncă. Este o soluție nu doar pentru că au timp ocupat și câștigă bani, dar li se oferă un sens existenței lor. Este un exemplu admirabil pe care îl dau aceste comunități, adică o patologie socială numită lene, chiul, mascată sub ajutor social este deconstruită, desființată și se intră pe calea firească, civilizată, de a-și asuma viața, adică având o profesie și sens.”

Oamenii încasau înainte între 100 și 500 de lei lunar. Acum, salariul lor este de cel puțin 1.400 de lei.