De ce a luat bătaie Barna de la Viorica? Sociologul Vasile Dâncu explică. „Este o diferență între…”

(Last Updated On: November 11, 2019)

Sociologul Vasile Dâncu a explicat cum s-a impus Viorica Dăncilă în fața lui Dan Barna.

Acesta a explicat că datele IRES arată faptul că urbanul mare nu s-a mobilizat la fel de tare ca la alegerile europarlamentare, de aceea Dan Barna a înregistrat o scădere. De asemenea, Dâncu a precizat că votul pentru Viorica Dăncilă a mers aproape la fel toată ziua și de aceea a acumulat procente însemnate.

De ce a luat bătaie Barna de la Viorica? Sociologul Vasile Dâncu explică. „Este o diferență între...” 1

„Este o diferență între votul urban și votul rural ,dar este o diferență normală, pentru că, în ultimii 30 de ani, urbanul a depășit ca pondere ruralul.

Deci avem aproape 60% în zona urbană și 40% în zona rurală, 40 și un pic. Dacă punem și peri-urbanul, adică un urban mai mic , apropiat de urbanul mare, atunci este oarecum proporția din populație. Există mai multă populație urbană în România în acest moment.

La un moment dat, dimineața, modul cum s-au mobilizat votanții din rural a fost mai slab decât cel din urban. Raportat la numărul de populație care este în această zonă. Dar pe parcurs, și rata de prezență în rural a început să crească și a fost aproape de cea din urban, deci e normală această diferență.

În ultimele trei alegeri, urbanul mare a avut mize electorale, partide care s-au născut, cum e USR, cum e partidul domnului Cioloș, chiar și partide mai mici, DEMOS, și alte partide mai mici de stânga, care au mărit cumva proporția celor care merg în urbanul mare. Deci cumva avem niste partide care sunt aproape eminamente urbane, cum e partidul domnului Barna.

Nu e mobilizare asa cum a fost la referendum în urbanul mare și voturi tinere mai multe. Mai mulți tineri au mers. De aceea a fost o progresie mai mare pentru partidul domnului Barna. Dar în general a fost o mobilizare bună, corectă și compatibilă cu mobilizarea de acum 5 ani, în 2014”, a afirmat fondatorul IRES, citat de stiripesurse.ro.

Despre prezența la vot din primul tur, al prezidențialelor 2019, Vasile Dâncu a spus că „a existat o aritmicitate”, care s-a manifestat diferit în cazul Vioricăi Dăncilă și Dan Barna.