(Last Updated On: October 10, 2019)

Guvernul Viorica a fost demis de Parlament prin moțiune de cenzură. Opoziția a reușit să adune voturile necesare pentru trecerea moțiunii. Au fost 238 de voturi epntru moțiune.

Vlad Alexandrescu: „Victorie!
Din ianuarie 2017 aștept clipa asta. De la OUG 13, trecând prin legile justiției și 10 august, voi, oamenii din stradă, alături de noi, opoziția politică, am oprit partidul-stat să pună democrația în lanțuri.

Astăzi ne bucurăm. De mâine începem să repunem România pe drumul către normalitate”

Andrei Caramitru:  explică ce se întâmplă după trecerea moțiunii: „Sunt câteva situații posibile:
– 1) guvern cu Prim Ministru Orban (susținut de PNL, USR, UDMR și posibil alții). Problema este ca Ponta a spus ca nu va susține așa ceva deci nu are cum sa treacă de vot, deocamdată

Oficial! 238 de voturi! A căzut Guvernul! Viorica pleacă acasă! Ce urmează 1

– 2) guvern Ponta/Tariceanu/PSD. Fără Viorica. Ar avea suficiente voturi. Însă ar fi o cădere din lac in puț
– 3) un guvern condus de un “tehnocrat”, se vehiculează pe surse diverse nume. Neclar dacă ar avea majoritate așa ceva și ce condiții infecte ar pune Ponta ca sa îl susțină (probabil va vrea cel putin ministerul dezvoltării ca sa poata sa cumpere primari pentru partidul lui).

Aici contează ce va face Iohannis și pe cine va propune. Ponta ii poate da șah dacă vine cu o majoritate formată deja (împreuna cu PSD). Iohannis nu are cum electoral sa “mai dea o șansă”. Și dacă refuza va fi atacat pentru instabilitatea de după.

Normal ar fi ca Iohannis sa îl propună de 2 ori pe Orban. Și sa forțeze așa votul. Dacă pica și a doua oară atunci intram in logica de anticipate – Vasilica rămâne de avarie o perioada pana când trec alegerile prezidențiale și se pot face anticipate.

Însă am așa o senzație ca Iohannis va merge pe opțiunea 3, cu ceva negociat frumos între PSD, Ponta și PNL. Însă ar fi un USL pus sub o imagine poleită cu un nume “nou”.

E foarte complicat. Pentru ca imensa majoritate a celor din parlament sunt niște penali. Asta nu putem schimba înainte de parlamentare”.