(Last Updated On: October 11, 2019)

Demiterea Guvernului Viorica Dăncilă a fost acoperită și de presa internațională, care privește cu îngrijorare situația din România.

Euronews scrie despre discrepanța dintre societatea politică și civilă din România și despre problemele cu care se confruntă cetățenii țării noastre.

Noi reacții internaționale după demiterea Vioricăi Dăncilă 1

„Pentru mulți oameni din țară, spectacolul recent este încă un semn că politicienii nu sunt în contact cu societatea română. Educația și sănătatea, spre exemplu, sunt un dezastru, dar nimeni nu pare să se ocupe de asta”, scrie Euronews, preluat de stirileprotv.ro.

Analistul politic Andrei Taranu a declarat pentru Euronews că România este într-o criză structurală, cu care politicienii nu sunt în stare să se descurce.

BBC prezintă pe scurt parcursul politic al Vioricăi Dăncilă din ultimele luni- de la numirea ei în funcție în ianuarie, după demisia lui Mihai Tudose, până la pierderea majorității parlamentare în luna august.

„Numită în funcție în luna ianuarie, a devenit al treilea prim-ministru în șapte luni”, scrie BBC.

„România este cuprinsă de ani întregi de scandaluri de corupție în Guvern”, menționează publicația britanică.

Publicația Deutsche Welle scrie atât despre demiterea Guvernului, cât și despre „Incompetență și folosirea greșită a fondurilor europene”.

„Șase partide de opoziție au depus moțiunea de cenzură. Parlamentarii au acuzat-o pe Dăncilă de incompetență și folosire greșită a fondurilor europene”, scrie publicația germană.

Washington Post vorbește despre eșecul suferit de social-democrați și despre motivele pentru care parlamentarii au votat demiterea Guvernului condus de Viorica Dăncilă.

„Parlamentarii din opoziție au acuzat-o pe Dăncilă că a gestionat prost economia României, că a lăsat siguranța publică să se deterioreze și că a încercat să aducă sistemul judiciar sub controlul Guvernului”, scrie Washington Post.

Publicația americană o citează și pe Viorica Dăncilă, care a spus înaintea votului că „moțiunea va destabiliza România” și că „partidele de opoziție nu au politici alternative viabile”.

După adoptarea moțiunii de cenzură, Viorica Dăncilă i-a cerut preşedintelui Klaus Iohanis să nominalizeze cât mai repede un nou prim-ministru, astfel încât să-şi asume guvernarea.

Agenția de presă Reuters scrie despre cum Guvernul condus de Viorica Dăncilă a fost „răsturnat” miercuri de către parlamentari.

De asemenea, agenția britanică îl citează pe Ludovic Orban, liderul Partidului Liberal: „Am oprit Partidul Social Democrat din a răni România”.