Medicul Maria Georgescu: „Ana Minia, doctorița la 3 ani și o lună …” – Mami, de ce avea sânge sub braț, în axilă, cum zici tu !?” Am înlemnit. L-am rechemat, pe pacient în cabinet. Era încă în dispensar, apoi, după ce i-am explicat ce a observat fiica mea, l-am rugat să se dezbrace. Am constat …”

(Last Updated On: October 15, 2019)

Un medic povestește pe Facebook experiența avută la dispensar cu fiica sa de 3 ani și o lună.

Pe Facebook, Maria Georgescu a scris: „Povestiri cu și despre fiica mea Minia.
Ana Minia, doctorița la 3 ani și o lună
O zi mohorâtă de noiembrie.

Medicul Maria Georgescu: „Ana Minia, doctorița la 3 ani și o lună ..." - Mami, de ce avea sânge sub braț, în axilă, cum zici tu !?" Am înlemnit. L-am rechemat, pe pacient în cabinet. Era încă în dispensar, apoi, după ce i-am explicat ce a observat fiica mea, l-am rugat să se dezbrace. Am constat ...” 1 Medicul Maria Georgescu: „Ana Minia, doctorița la 3 ani și o lună ..." - Mami, de ce avea sânge sub braț, în axilă, cum zici tu !?" Am înlemnit. L-am rechemat, pe pacient în cabinet. Era încă în dispensar, apoi, după ce i-am explicat ce a observat fiica mea, l-am rugat să se dezbrace. Am constat ...” 2

Ies din baie, grăbită să mă îmbrac și, hop! , Ana- Mina, fiica mea, mă aștepta.
Era îmbrăcată, încălțată cu cișmulițele, stângul în dreptul și dreptul în stângul, cu trusa medicală, gata de plecare.
” -Mami, astăzi merg la serviciu, cu tine, la dispensar. ”

Tanti Mimișor, jenată, îmi spune:
” – Doamnă, nu am avut cum s-o conving!..”
Reflectez puțin și-i răspund fiicei mele:
” – Minia, chiar am nevoie de ajutorul tău . Ai luat totul, stetoscopul, termometrul, …”

” – Și diapazonul Mami!”, îmi răspunde ea sigură de ea și fericită. Știa ea, de la mine că medicii, în unele situații folosesc și diapazonul. Ea lua lecții de pian, asa că avea instrumentul ei.

Am ajuns la dispensar. Asistentele, toți cei care erau acolo au îmbrătișat-o au povestit cu ea, ce nu au făcut. Era un eveniment. Ea a circulat peste tot, de la asistente a primit seringi (erau din sticlă), pansanente, etc . , a fost aproape peste tot, la farmacie, la gogoșerie, etc.

Minia intra, ieșea, conversa cu oamenii din sala de așteptare și iar intra în cabinete, în ale colegelor, în al meu. Era în lumea ei, parca era acolo de când lumea.
Timpul a trecut. Eu am consultat pe cei veniți la dispensar, și, la un moment dat, intră tușind în cabinet, un om slab, covârșit, supărat, care avea tulburări de echilibru și o halenă (respirație mirositoare) de alcool, de nu puteai să rămâi în picioare.

“-Săăăă…..rut mâna! Am lipsit de la serviciu. Vreau concediu medical…!”
Era un pacient cunoscut, fost tuberculos, alcoolic, bronșitic, ulceros, etc . Era un om amărât. Avea familie, copii mulți, era unul din cazurile sociale importante ale comunei.

Ca principiu, ajutam oamenii, cât puteam de mult, așa că nu am zis nu, numai că mă gândeam de unde să încep, etc.
” – Doaaaa….mă, v-am adus o legătură de pătrunjel. Ia-o! Costă 15 lei, la piață. E trufaaaa…da”, îmi zice eI.

Mă duc să scot banii, dar mă oprește cu forța și-mi spune:
” – Se poa…?! ”
” – Mulțumesc! Dezbracați-vă, vă rog frumos, să vă consult! ”

Minia cu stetoscopul, să asculte și ea.
L-am consult, trebuia să știu cum să documentez certificatul medical, apoi i l-am eliberat.
„-Muuult….” A plecat.

În timp ce mă spălam pe mâini o aud pe Minia spunându-mi:
” – Mami, de ce avea sânge sub braț, în axilă, cum zici tu !?”
Am înlemnit. L-am rechemat, pe pacient în cabinet. Era încă în dispensar, apoi, după ce i-am explicat ce a observat fiica mea, l-am rugat să se dezbrace.
Am constat plaga produsă de un corp tăios, cuțit, care, din fericire, era superficială, altfel ar fi fost un caz medical mai complicat, din punct de vedere medico-legal.

Am mai aflat că pacientul meu, în seara precedentă, a fost înjunghiat cu cuțitul, de un prieten, în cârciumă, la un pahar de ceartă. Repet, putea fi un caz medico-legal. Bine că nu a fost! Ar fi fost mult mai complicat. A ieșit bine!

Fiica mea, Ana-Minia, ea, micuță, învârtindu-se pe lângă pacient, a văzut plaga. Eu, „responsabila de caz” am introdus sub braț stetoscopul, dar nu i-am cerut să ridice brațul, așa că nu am văzut-o. Căutam ceva la plămâni, raluri, murmur inasprit, etc. Documentam certificatul medical.

Minia care a observat corect, a vrut să-l panseze ea. Seriozitate maximă! Avea dreptate, era cazul și al ei. Era observația ei.
După alte etape legate de igiena plăgii, pansament, etc. am încheiat consultația.

Vă imaginați ce ajutor serios!
Pe drum, spre casă, Ana-Minia, mândră îmi spune:
” – Cred că o să fiu mai bună doctoriță, decât tine! ”
Nu pot să uit ! E doctoriță!”