(Last Updated On: October 12, 2019)

A păstra căldura în casă în perioada sezonului rece este provocarea supremă și misiunea principală a fiecărui proprietar. Daca acest lucru este mai accesibil în zilele noastre, în anii ’80 și ’90, igrasia care se forma pe pereți, din cauza lipsei izolării blocului, era la ordinea zilei.

Lucian Mindruta a scris pe Facebook: „Cand eram copil, mamei i-a fost repartizat de la serviciu un apartement la etajul 10 al unui bloc din Pantelimon.

Doua camere, caci doar noi doi eram. Dupa cativa ani, dormitorul de pe colt, prost izolat si slab incalzit, a inceput sa dezvolte igrasie.

Lucian Mindruta: „Când eram copil, mamei i-a fost repartizat de la serviciu un apartament la etajul 10 al unui bloc ...După câțiva ani, dormitorul de pe colt, prost izolat si slab încălzit, a început sa dezvolte igrasie. Peretele exterior era negru si pe el creșteau fungi mai ceva ca lichenii in pădure. Si n-am sa uit niciodată priveliștea dormitorului nostru, jumătate camera, jumătate peșteră...” 1

Si noi am inceput sa-l tratam cu diverse solutii si zugraveli. Degeaba: sub el era beton rece, fara prea multa tencuiala. Iar caloriferul anilor 80 se batea in raceala cu orice igloo.

Dupa cativa ani, am renuntat sa mai dormim acolo iarna. Peretele exterior era negru si pe el cresteau fungi mai ceva ca lichenii in padure.

Am stat 12 ani acolo, din care jumatate prizonierii igrasiei. Si n-am sa uit niciodata privelistea dormitorului nostru, jumatate camera, jumatate pestera.

M-am gandit la povestea asta acum doua zile, cand am fost invitat tocmai intr-un centru de cercetari in domeniul izolatiei si atmosferei din casele oamenilor.

Ce vedeti aici sunt case cu camere cam cat a mea din copilarie. Nu sta nimeni inauntru. Dar in fiecare se simuleaza traiul unei familii. Cu abur si zgomot si incalzire…

Dar dincolo de asta, am aflat la centrul Baumit de la Wopfinger ca am trecut foarte aproape de o boala de plamani grava, si eu si mama – tocmai de la igrasie. Si ca, chiar si in ziua de azi, inca mai sunt riscuri, inclusiv in casele din Vest. Pentru ca le facem tot mai etanse. Si pentru ca dam rasol la materiale.

In Germania, de exemplu, aerul dinauntru e mai rau decat cel de afara. Si unul din trei oameni face o boala de plamani intr-o forma sau alta.

Cum sa scapi de riscurile astea cand construiesti sau alegi o casa?

Va povestesc luni.”