(Last Updated On: October 11, 2019)

Klaus Iohannis trebuie să propună Parlamentului un nou premier după c Viorica Dăncilă a fost demisă joi. Președintele a chemat astăzi la consultări partidele politice.

Liberalii vor să tranșeze foarte rapid situația noului guvern care să fie unul de tranziție, fie până la anticipate, fie până la alegerile parlamentare organizate la termen. Programul de guvernare schițat de liderii PNL pentru mandatul limitat constă, în general, pe repararea unor probleme generate de guvernele PSD, anunță Hotnews.

Este bine? Măsuri urgente promise de PNL: „Desființarea pensiilor speciale cu excepția pensiilor cadrelor militare/Alegerea primarilor în două tururi de scrutin/Abrogarea legii... 1

„Trebuie o soluție foarte rapidă pentru că este o așteptare foarte mare. Această așteptare trebuie să fie cât mai scurtă”, a susținut Ludovic Orban care este premierul pe care PNL îl va propune vineri la Cotroceni și în care președintele Klaus Iohannis și-a arătat încrederea de a-i da mandatul de șef al guvernului, în repetate rânduri, public, la reuniunile regionale ale PNL.

Dacă lista miniștrilor este în lucru încă, nume sigure fiind Raluca Turcan, la Educație, sau Robert Sighiartău, la Dezvoltare Regională, liderii PNL și-au făcut lista măsurilor urgente pe care să le ia odată ajunși la Palatul Victoria.

Raluca Turcan:După ce am demis Guvernul Dăncilă prin moțiune de cenzură vom putea reaşeza România pe drumul ei firesc: prin investiţii publice majore, prin utilizarea fondurilor europene, printr-o creştere economică solidă bazată pe producţie şi exporturi, prin servicii publice de cea mai bună calitate”.

10 măsuri promise de liberali:
1. Un guvern cu 15-16 ministere și reducerea numărului de agenții
2. Refacerea capacității administrative prin evaluări ale personalului și ocuparea prin concurs a funcțiilor.
3. Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

4. Abrogarea legii recursulului compensatoriu.
5. Eliminarea supraaccizei la combustibil
6. Eliminarea suprataxării pentru contractele part-time

7. Abrogarea prevederilor OUG 114 referitare la domeniul gazelor, energiei electrice, taxării în domeniul comunicațiilor și înființarea Fondului de Investiții.
8. Abrogarea prevederilor care au afectat Pilonul II de pensii.

9. Desființarea pensiilor speciale cu excepția pensiilor cadrelor militare
10. Alegerea primarilor în două tururi de scrutin.