(Last Updated On: October 10, 2019)

Viața politică românească a fost resetată astăzi în Parlament prin votul Opoziției care dat jos Guvernul Dăncilă. Dar cine sunt câștigătorii?

Daniel Lica: „Mulți îl văd pe Ponta marele câștigător. Nu și eu.
Următorul guvern nu are nevoie pentru validare de voturile Pro România.
Dacă se ajunge la anticipate, PSD va rămâne fără jumătate din parlamentari, deci va face orice ca să păstreze actuala structura parlamentară. Pentru asta va fi nevoit să voteze orice guvern le bagă Iohannis sub nas.

Daniel Lica: „Mulți îl văd pe Ponta marele câștigător. Nu și eu. Următorul guvern nu are nevoie pentru validare de voturile Pro România. Dacă se ajunge la anticipate, PSD va ...” 1

O alianță între PSD și Pro România este imposibil de realizat. Greii din PSD nu vor accepta să stea la masă cu cel care i-a lăsat fără guvernare. Mai ales dacă o viitoare alianță vine la pachet cu ALDE.

Dacă Diaconu va ajunge în turul doi (eu fac pariu că nu va ajunge), va trebui să așteptăm un an de zile, ca să ne dăm seama că partidul lui Ponta valorează puțin peste pragul electoral. Dacă Diaconu nu va ajunge în turul doi, nu mai trebuie să așteptăm deloc”.

Ondine Ghergut: „Cine și ce are de câștigat din votarea moțiunii de cenzură:
1. IOHANNIS își consolidează poziția pentru al doilea mandat de președinte, PNL își conservă procentele. Condiția: să respecte ce-au promis și anume desființarea secției speciale, abrogarea recursului compensatoriu, alegeri anticipate;
2. BARNA și USR-PLUS au de câștigat pentru că s-au ținut de cuvânt, fac ce promit și, cu tot boicotul presei și greșelile lor de politicieni începători, cred că vor crește în opțiunile electoratului;

3.PONTA are ca țintă înghițirea PSD ( deja a înghițit ALDE) și creșterea ariei de influență cu ajutorul televiziunilor care până de curând îi susțineau pe DRAGNEA și DĂNCILĂ;

4. UDMR, dacă nu ar fi votat moțiunea, risca să nu mai intre în Parlament pentru că își pierdea electoratul. Altfel spus, și-a recâștigat electoratul;
5. PMP și-a fidelizat electoratul din diaspora, în special pe cel din Republica Moldova. E pe muchie din cauza balastului numit Udrea;
6. Perdanții: PSD cu tot baronetul său
7. Marii CÂȘTIGĂTORI: NOI, dacă știm să ne gestionăm VOTUL!”

Consultantul politic Cozmin Gușă a afirmat, la Realitatea TV, că Viorica Dăncilă a căzut victimă a propriei sale echipe de consultanți pe care și-a ales-o din afara partidului și pe care a introdus-o în partid pe ușa din dos.

„Avem, practic, un cuplu de câștigători în persoanele lui Klaus Iohannis, respectiv Ludovic Orban, și implicit un avantaj de parcurs, în această campanie, pentru Dan Barna, care în urma acestui rezultat are posibilitatea să se înghesuie pentru locul al doilea într-o finală cu Klaus Iohannis. Deci, câștigătorii sunt aceștia, în special Ludovic Orban care a lucrat mult în ultimele luni să negocieze și, practic, să provoace o premieră.

Care este premiera? Pentru prima dată după 1989, un guvern al PSD, urmaș al Partidului Comunist, este dat jos prin moțiune de cenzură. Au fost alte guverne de dreapta date jos prin moțiune de cenzură, dar niciodată un guvern de stânga al PSD-ului.

Aceasta este premiera pe care Ludovic Orban, acest Sfânt Gheorghe al liberarilor, cu sulița sa, a reușit-o. A avut o victorie pe care am anticipat-o de multă vreme. Chiar în urmă cu o lună vorbeam despre modul serios în care negociează și își face treaba”, a explicat Cozmin Gușă.

”Referitor la perdanți, în mod evident, Viorica Dăncilă a căzut victimă a propriei sale echipe de consultanți pe care și-a ales-o din afara partidului și pe care a introdus-o în partid pe ușa din dos. Această echipă de consultanți a pierdut la masa verde, ca să nu zic la masa de poker pentru că așa a sunat ceea ce s-a întâmplat în ultimele 48 de ore”, a completat consultantul politic.