(Last Updated On: October 10, 2019)

Astăzi are loc votul pentru moțiunea de cenzură. În cazul în care Guvernul cade la moțiune, Iohannis va trebui să numească un nou premier.

233 de voturi sunt necesare ca moțiunea de cenzură să treacă azi de Parlament, iar Guvernul Dăncilă să fie demis. Liberalii spun că le au, pesediștii îi contrazic. Cu câteva ore înaintea votului, în cercurile PNL se dădeau ca sigure 239 de voturi pentru moțiune. Pesediștii nu le dădeau însă șanse la nici la 230. Negocierile s-au purtat om cu om până în ultimul moment. Totul se va decide astăzi începând cu ora 10.00, când sunt programate dezbaterea și votul pe moțiunea de cenzură, anunță Hotnews.ț

Cade sau nu Viorica? Cum arată calculele PNL și PSD după ultima noapte de negocieri. Traian Băsescu: „Ludovic Orban nu va fi desemnat premier” 1

Din ultimele calcule ale PNL, 239 de parlamentari vor vota moțiunea, cu șase mai mult decât numărul necesar demiterii guvernului. Negocierile au fost conduse de Ludovic Orban care în această perioadă a stat mai mult pe la Parlament. Au ajutat și alți lideri ai partidului, inclusiv ultimul venit Rareș Bogdan. Acesta a declarat chiar că a încercat să-i facă pe doi parlamentari să se alăture demersului PNL, însă oferta făcută de Dăncilă a fost mai tare. „Preferă banii”, a spus el aseară, în reuniunea PNL București-Ilfov.

Dintre semnatarii moțiunii, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, este și el convins că va trece. „E o aritmetică simplă”, a explicat el precizând că PSD are 204 parlamentari la care s-au adăugat șapte dezertori din ALDE. „Moțiunea a fost semnată de 237 de parlamentari, iar între timp sunt și alții care s-au adăugat”, a spus el.

Traian Băsescu: „Moţiunea!
Moţiunea de cenzură de joi va fi momentul de început a unei perioade de instabilitate politică.
Alături de PNL şi PMP, USR, dar şi partidele conduse de Ponta, Tăriceanu şi Kelemen Hunor împreună cu ciracii lor mari amatori de plocoane guvernamentale vor vota, cu morga impostorului pe umerii căruia apasă responsabilitatea pentru ţară, moţiunea de cenzură insistent cerută de Preşedintele Iohannis.

Ce va fi joi la votul pentru moţiune? Previzibilă este o cădere a guvernului. Va fi ziua lui Şică Mandolină şi a lui Iohannis. Se vor felicita reciproc, crezând că sunt câştigătorii meciului politic.

În realitate, marele câştigător va fi Ponta care nu a avut ca obiectiv instalarea unui guvern liberal ci doar dărâmarea guvernului Dăncilă pentru a deschide larg porţile nogocierii pentru punerea sub control a PSD – ului.

Preşedintele Iohannis va chema la consultări partidele, dar obligaţia lui este ca la ora aceasta să ştie numele viitorului premier. Iar dacă cineva crede că Preşedintele Iohanis îl are în minte pe Ludovic Orban, se înşală. Orban trebuie să stea la rind pentru că înaintea lui ar fi Predoiu…
Cu ocazia consultărilor va trebui să-i găsească premierului desemnat şi o majoritate parlamentară, ceea ce pare dificil.

Ponta îşi va face jocul cu PSD -ul urmând să încerce coagularea unei majorităţi bazată pe PSD, PRO-RO, ALDE şi căreia se va alătura contracost şi UDMR.
Scenarii sunt multe. De aceea, mă voi limita la a spune doar concluzia :
– Guvernul cade ;
– Ponta iese întărit din această moţiune şi cu aliura de lider al stângii ;

– Ludovic Orban nu va fi desemnat premier ;
– Primul guvern nu trece de votul Parlamentului ;
– Al doilea guvern nu va fi niciodata supus votului pentru că Parlamentul nu-l va programa ;

– Nu se vor îndeplini condiţiile Constituţionale pentru declanşarea alegerilor anticipate ;
– Doamna Dăncilă rămâne premier interimar până după alegerile prezidenţiale .
Iar dacă PNL vrea să se decredibilizeze acum, va face o alianţă de guvernare cu Ponta, Tăriceanu şi Hunor.
Cine pierde şi cine câştigă politic din acest exerciţiu democratic ?”