Medicul Tudor Ciuhodaru: „Ce probleme vă poate crea această răcire bruscă a vremii. E bine de știut”:

O masă de aer rece din Europa a pătruns în România, aducând cu ea temperaturi scăzute pentru această perioadă. Vremea rece va mai ține până miercuri, când temperaturile vor crește considerabil.

Până atunci trebuie să fim atenți la sănătate.

Medicul Tudor Ciuhodaru a scris pe Facebook:„Ce probleme vă poate crea această răcire bruscă a vremii. E bine de știut:
1. Cei mai expuși sunt cei care apartin unei grupe de risc precum vârstele extreme sau cei cu afecțiuni respiratorii, cardiovasculare, neurologice, metabolice sau osteoarticulare.

Medicul Tudor Ciuhodaru: „Ce probleme vă poate crea această răcire bruscă a vremii. E bine de știut”: 1
2. Expunerea prelungită la temperaturile scăzute favorizează sau agravează afectiunile respiratorii acute precum laringotraheobronsitele, otite, sinuzite, pneumoniile, crizele de astm bronsic dar și decompensarea patologiei cardiovasculare cu risc de infact miocardic, angină pectorală sau insuficiență cardiacă, agravarea arteriopatiilor periferice, creșterea numărului de accidente vasculare cerebrale sau apariția nevralgiilor, artralgiilor și a puseelor de lumbago.
3. Întotdeauna acești pacienti necesită evaluare rapidă clinica, imagistică și biologica asociate terapiei de suport sau simptomatice.
4. Prognosticul este rezervat întrucât există riscul unor complicații importante imediate sau la distanță.

Atenție!!! Pe langă afecțiunile favorizate sau agravate de expunerea la temperaturile joase remarc un alt fenomen îngrijorator în aceasta perioadă- creșterea numărului pacienților ajunși la urgențe din cazua automedicației.

Pacienții dar în special pacientele recurg la diverse tratamente fără indicație medicală și ajung să necesite terapie de urgență datorită efectelor secundare (alergii,gastrite) sau agravării afecțiunii de bază.

Întrucât variațiile termice importante au devenit un fenomen uzual al acestei perioade vă recomandăm ca pentru prevenția afecțiunilor determinate sau agravate de frig și umezeală să respectati trei reguli simple:

1. evitați stresului termic ( îmbracăminte adecvată, lichide calde, evitarea deplasarilor matinale și nocturne când este foarte frig, alternarea repausului în spații incalzite precum institutiile pubilice și magazine);
2. evitați aglomerațiile și respectaț regulile de igienă (utilizarea batistei și spălatul corect pe mâini și a celor legate de alimentație);
3 faceți orice tratament doar la recomandarea medicului de familie sau a specialistului menționând doar că antibioterapia fără discernamant este inficientă și duce la selecționarea germenilor rezistenți, agravarea afecțiunilor de bază sau efecte secundare nedorite.”