(Last Updated On: September 12, 2019)

Guvernul Poloniei și-a anunțat intenția de a crește salariul minim pe economie până la 4.000 de zloți, adică o mie de dolari, până în anul 2023. Înseamnă o majorare de 78% față de nivelul din prezent.

Promisiunea va fi ținută dacă actualul partid conservator, aflat la guvernare, va câștiga alegerile parlamentare din toamnă. Iar sondajele arată că ar fi votată de circa jumătate dintre polonezi, informează digi24.ro.

România? Andrei Gudu: „Guvernul polonez vrea să ridice salariul minim la aproape 1000 de euro în următorii 4 ani. Ceea ce i-ar duce la un nivel apropiat de Franța sau Germania...Polonezii au înțeles nevoia de...” 1

Andrei Gudu a scris pe Facebook: „Guvernul polonez vrea să ridice salariul minim la aproape 1000 de euro în următorii 4 ani. Ceea ce i-ar duce la un nivel apropiat de Franța sau Germania.

Sigur, e o promisiune de campanie, strategia e disputabilă, dar pe fond cam toată clasa politică poloneză are un consens pe subiectul “Polonia trebuie să treacă de la o economie bazată pe mână de lucru ieftină și competitivă la o economie cu produse cu valoare adăugată mare”. Numai abordările și instrumentele partidelor sunt diferite.

PiS are propunerea asta relativ populistă. În același timp, PiS a aplicat și un program prin care oferea foarte simplu o sumă de bani mamelor și familiilor cu mai mult de 2 copii. Criticii au zis că vor fi consecințe nefaste, că e un populism, dar până la urmă se pare că a scos ceva familii din starea de subzistență și a funcționat destul de bine și nici gaura din buget nu a fost așa mare.

Polonezii au înțeles nevoia de think-tank-uri, de politici publice bine fundamentate. Partidele vorbesc pe cifre și studii, nu pe impresii și “așa am auzit la televizor” cum fac politicienii români cu diplome. Fac planuri pe termen lung, de creștere a productivității și a salariilor, de pregătire pentru noile tehnologii și pentru educație (la unele teste, Polonia are rezultate mai bune decât SUA pe preuniversitar).

Sigur, asta nu înseamnă că PiS nu rămân aceeași habotnici care distrug statul de drept. Ei merg pe strategia câștigării susținerii populare printr-un welfare state puternic, chiar eficient, erodând în același timp instituțiile democratice ale țării. Le și iese din păcate, căci din sondaje pare că vor câștiga lejer alegerile.

Între timp, în România avem diverși mari “economiști” care de vreo 10 ani tot spun că mărirea salariului minim va lăsa șomeri, va distruge economia bla bla bla. Tot de vreo 10 ani, salariul minim s-a triplat, iar numărul de persoane cu contract de muncă crește de la an la an. Nu știu cum, lumea încă îi mai ascultă deși an de an anunță apocalipsa.

Sigur, nu poți mări doar din pix la nesfârșit, dar și contra-argumente cu piața liberă a muncii că ar fi prea fragilă și că nu a crescut productivitatea destul s-au dovedit a fi o vrăjeală. Acuma, dacă tu ai fi mare patronat, nu ai argumenta prostiile astea ca să poți să-ți mărești profitul menținând costurile pe muncă?

Mă rog, problema la noi nu e neapărat pe salariul minim. Ci că toți devenim “idiotizați” de discursul că trebuie să atragem investitiori prin salarii mici. Dacă ar fi așa ar alege toți investitorii Republica Moldova, și nu s-ar mai duce în Polonia și Cehia unde sunt salarii duble față de ale noastre. Noi n-avem nici măcar un început de plan de a face tranziția de țară cu muncă ieftină la țară cu muncă de înaltă calitate. Între timp, cât ai citit mesajul au mai plecat vreo 10 muncitori calificați în afară pentur că salariul aici e mizerabil.”