Rares Bogdan: „Președintele Klaus Iohannis nu putea sa accepte ministrii interimari.Actualul Guvern și-a schimbat compoziția politică și trebuie să mearga în Parlament. Dancilă și PSD nu se pot comporta ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. PSD nu are dreptul sa ceara…”

(Last Updated On: September 5, 2019)

Viorica are o teamă profundă de a merge în Parlament pentru un vot pe noua componență a Guvernului. Așa că îl provoacă pe Iohannis pentru a avea motive să meargă la CCR. Astfel se mai lungește funcția de prim-ministru până aproape-aproape de alegeri. Așa cum era înțelegerea?

Rares Bogdan: „Președintele nu putea sa accepte ministrii interimari. Nu vorbim de o situație normală în care se cere numirea unor interimari. Actualul Guvern și-a schimbat compoziția politică și trebuie să mearga în Parlament.

Rares Bogdan: „Președintele Klaus Iohannis nu putea sa accepte ministrii interimari.Actualul Guvern și-a schimbat compoziția politică și trebuie să mearga în Parlament.  Dancilă și PSD nu se pot comporta ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. PSD nu are dreptul sa ceara...” 1

Dancilă și PSD nu se pot comporta ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
PSD nu are dreptul sa ceara presedintelui sa numeasca ministri, chiar si interimari, pana nu demonstreaza ca are sprijinul politic pentru a ramane la guvernare.
Atacarea la CCR este un non-sens – Dancila vede conflicte juridice de natura constitutionala acolo unde nu exista! Si le ignora pe cele pe care ea le creeaza!

Presedintele era in termenul legal pana la care sa dea un raspuns (potrivit art.47 alin(3) din OUG 57/2019 privind Codul Administrativ, Președintele României avea la dispoziție un termen de 10 zile de la înregistrarea propunerii pentru a aproba sau a refuza numirea în funcție a celor propuși). Având în vedere că propunerile pentru interimatul funcțiilor de miniștri au fost înaintate de premier pe data de 27 august, Președintele are timp până pe data de 6 septembrie inclusiv să prezinte răspunsul referitor la aceste propuneri. Nu exista un conflict juridic intre presedinte si Guvern.

Exista insa un conflict intre Parlament si Guvern, pentru ca PSD trage de timp. Articolul 85 din Constitutie indica in mod clar faptul ca este nevoie de un vot al Parlamentului pentru ca un Guvern a carui componenta politica a fost schimbata sa poata continua in functie.

Întrucât nici Constituția, nici alt act normativ nu prevede un termen pentru solicitarea votului de încredere, în situația amânării la nesfârșit (depășirea unui termen rezonabil), în mod clar există un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament.

Acest guvern ar fi trebuit sa isi dea demisia imediat dupa referendumul din 26 mai, cand 6,4 milioane de romani s-au opus directiei propuse de PSD si ALDE. Nu a făcut-o. Iar acum PSD trage de timp în loc să se prezinte cu Guvernul în fața Parlamentului, așa cum are obligația.

Acest guvern nu este potrivit pentru Romania si nu poate ramane in functie. Insa, ramane si acum configuratia parlamentara votata din 2016, si acesta este motivul pentru care asistam la acest spectacol politic total nepotrivit.
In loc sa mearga la CCR, Guvernul ar fi trebuit sa faca ce a acceptat saptamana trecuta, respectiv sa mearga in Parlament, pentru un confirmarea unei noi majoritati. Este evident ca acest lucru este amanat, lucru pe care nu poate fi acceptat. Criza nu poate fi prelungita prin carpeli – de aceea e bine ca sunt respinse interimatele si Guvernul e trimis in Parlament!

PSD a distrus respectabilitatea functiei ministeriale – in 2 ani si jumatate, PSD si-a schimbat 3 guverne si … 80 de ministri! Cifre incredibile, care arata cata instabilitate exista. La acestea se adauga 35 de solicitari de remanieri sau demisii. In aceste zile, PSD a vrut sa schimbe 8 ministri, adica o treime din guvern! Si toate acestea, nu pentru a genera mai multa competenta – ci ca urmare a unor reglari de conturi in PSD.

Nu este normal sa mai fie acceptate aceste lucruri.
Exista un risc major acum – pentru ca aceasta instabilitate putea fi evitata daca PSD mergea cu guvernul in Parlament pana acum. De asemenea, instabilitatea putea fi evitata daca la schimbarea ministrilor ALDE premierul se asigura ca se deleaga atributiile altor persoane din minister. Premierul nu a facut-o, desi presedintele i-a dat timp. Acum, unele ministere sunt in blocaj, si asta doar din cauza incompetentei PSD. Singura solutie de depasire a crizei – votul rapid in Parlament. Singura solutie!”

Decizia președintelui Klaus Iohannis de a respinge numirea miniștrilor interimari pentru portofoliile Energie, Mediu și relația cu Parlamentul, după ieșirea ALDE de la guvernare, nu înseamnă că Guvernul moare, a declarat pentru HotNews.ro fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean. Dacă Viorica Dăncilă merge la CCR, cu siguranță are șanse, pentru că exprimarea din Constituție nu lasă loc de întors, susține Zegrean.

“Este răspunderea președintelui această decizie pentru că în Constituție este termen imperativ că în caz de vacantare a postului președintele va desemna un ministru interimar pentru cel mult 45 de zile. Exprimarea din Constituție nu lasă loc de întors, mai ales că cei propuși pentru a fi interimari sunt miniștri în funcție, deci ei îndeplinesc condițiile de a fi miniștri. Atitudinea nu este una constituțională.

Viorica Dăncilă poate să lase aceste ministere fără miniștri, pentru că știe că pentru miniștri titulari ar trebui să meargă în Parlament pentru a cere votul, în condițiile în care s-a schimbat structura Guvernului după retragerea ALDE.

Ministerele pot funcționa fără titulari în acest interval, pentru că la fiecare minister trebuie să existe un înlocuitor. Guvernul va lucra cu mai puțini miniștri. Nu se desființează ministerele, nici Guvernul nu moare dacă nu numește domnul președinte miniștrii interimari”.