Paul Balogh: „Nu știu dacă știați dar la Roma se fură. Se fură nene, nu glumă. Ținta predilectă pare sa fie următoarea: turist in vârstă care poarta cash in borsete și genți. Și toate cardurile (in care nu are încredere). Ieri a pățit-o mama Mirunei. Panică. Apoi luat inima-n dinți și sunat la consulat. La consulat suntem întâmpinați de o voce care ne spune ca …”

(Last Updated On: September 27, 2019)

Cuvinte de laudă la adresa Consulatului românesc de la Roma pentru modul operativ în care a rezolvat problema unor documente furate.

Paul Balogh: „Așa ceva nu există. Ma refer la consulatul roman din Italia (Roma). Nu știu dacă știați dar la Roma se fură. Se fură nene, nu glumă. Ținta predilectă pare sa fie următoarea: turist in vârstă care poarta cash in borsete și genți. Și toate cardurile (in care nu are încredere).

Și buletinele și pașapoartele. Ieri a pățit-o mama Mirunei. Panică. Sunat la bancă / BCR. Nu foarte operativi in blocarea cardului dar merge.

Paul Balogh: „Nu știu dacă știați dar la Roma se fură. Se fură nene, nu glumă. Ținta predilectă pare sa fie următoarea: turist in vârstă care poarta cash in borsete și genți. Și toate cardurile (in care nu are încredere). Ieri a pățit-o mama Mirunei. Panică. Apoi luat inima-n dinți și sunat la consulat. La consulat suntem întâmpinați de o voce care ne spune ca ...” 1

Apoi luat inima-n dinți și sunat la consulat. La consulat suntem întâmpinați de o voce care ne spune ca regreta situația și sa venim cât mai repede la consulat și ca emiterea documentului de călătorie durează 10-15 minute. What? Unde sunt cozile? Unde e condescendenta milenară? Unde e mizerie. Haosul. Birocrația. Plus: nu te costa nimic. Fix așa s-a și întâmplat. In 15 minute totul e rezolvat.

Azi episodul 2. Actele și banii sunt furați și tatălui Mirunei. Pe după-amiaza. După programul consulatului. Sunam, fără speranța, la numărul de urgentă. Răspunde un domn calm plin de solicitudine că e la consulat, ne așteaptă chiar dacă e in afara orelor de program și sa nu ne stresam ca se rezolva. Ajungem la consulat.

Portarul zice ca nu știe nici engleză nici romană și ca e chiusa. Apare cel cu care am vorbit noi. E chiar proconsulul. Îl cheamă Ionut Urs. Facem cunoștința. Emite documentul in 10 minute. Suntem mască. Vorbește despre omenie și schimbarea atitudinilor.

Înăuntru este ordine, Curatenie, aer condiționat și Ionut Urs este im-pe-ca-bil. In 40 de ani de când sunt cetățean roman nu am simțit ca statul a făcut ceva pentru mine. Ei bine azi prin persoana acestui om (am aflat și ca lucrurile se întâmpla așa pentru ca se poate, adică ambasadorul e om fain) am simțit ca statul a făcut ceva pentru mine. Ole, Ambasada României în Italia / Ambasciata di Romania in Italia. Ole!”

Secţia consulară de la Roma
Dan Valentin FULGA, consilier diplomatic – coordonator secția consulară
Veronica OCNERIU, ministru consilier
Cosmin Gabriel UNGUREANU, consul
Ionuț-Florin URS, agent consular