Nicu Bita: „Despre piloți si pensiile lor « speciale » Ma adresez vouă, civililor, fără nicio legătură cu aviația, care-n momentul asta citiți tolăniți in fotolii, la birou, in metrou sau unde naiba va mai aflați  …Pe la 17-18 ani, neavând tablete, telefoane si alte rahaturi smart, obișnuiam sa …”

(Last Updated On: September 14, 2019)

Un pilot de avion explică de ce au nevoie de pensii speciale. Din păcate, de poveștile lor triste se lipesc politicienii care își dau pensii speciale nenumărate. Și dau și celor care nu merită. De exemplu, un fost polițist, pensionat la 39 de ani primește 7,500 de lei. Plus salariu de la stat pentru că are voie să se angajeze.

Dumitru-Daniel Chirilă, propus de Viorica Dăncilă pentru funcția de ministru de Interne s-a pensionat la 20 martie 2017, la doar 39 de ani. În 2018, a primit circa 7.583 de lei pe lună pensie, adică 91.200 de lei pe an, potrivit declarației de avere. Până anul acesta a lucrat în mediul privat. A fost numit secretar de stat la MAI, chiar de către Viorica Dăncilă, în urmă cu o lună, potrivit newsweek.ro.

Nicu Bita: „Despre piloți si pensiile lor « speciale »
Ma adresez vouă, civililor, fără nicio legătură cu aviația, care-n momentul asta citiți tolăniți in fotolii, la birou, in metrou sau unde naiba va mai aflați si va rog sa va bucurați de oportunitatea asta deoarece, in existenta voastră de pana acum, cândva, cineva special v-a adus acasă, întregi ! Vreți sa vorbim despre ceilalți, care n-au mai ajuns ? Despre familiile lor? Nu cred.
Hai sa vedem ce-i face speciali. Pentru ca sunt!

Nicu Bita: „Despre piloți si pensiile lor « speciale » Ma adresez vouă, civililor, fără nicio legătură cu aviația, care-n momentul asta citiți tolăniți in fotolii, la birou, in metrou sau unde naiba va mai aflați  ...Pe la 17-18 ani, neavând tablete, telefoane si alte rahaturi smart, obișnuiam sa ...” 1

Nicu Bita: „Despre piloți si pensiile lor « speciale » Ma adresez vouă, civililor, fără nicio legătură cu aviația, care-n momentul asta citiți tolăniți in fotolii, la birou, in metrou sau unde naiba va mai aflați  ...Pe la 17-18 ani, neavând tablete, telefoane si alte rahaturi smart, obișnuiam sa ...” 2

Pe la 17-18 ani, neavând tablete, telefoane si alte rahaturi smart, obișnuiam sa citim si multi dintre noi, întâmplător sau nu, au dat peste Antoine de Saint-Exupery, Pierre Closterman sau Doru Davidovici. Inconștiența vârstei nu-ți dă pace și vrei și tu să devii special, la fel ca ei, fără să ai însă nici cea mai vagă idee la ce te înhami. Istoria aia trunchiată învățată în școli, reușise oarecum să ne creeze sentimentul că aparținem cuiva, că putem continua și scrie istorie chiar dacă implică sacrificii.

O săptămână de teste medicale la Centrul de Medicina Aeronautică, ne-a înjumătățit. Realizezi că viața poate fi complicată când părintii trebuie sa semneze o hârtie ca au fost înștiințați ca pe timpul școlarizării exista posibilitatea de accidente sau deces si ca sunt de acord. Ai mei n-au fost așa ca am semnat eu, inconștient, fără sa le spun. La examenul scris si la cel sportiv, ne-au înjumătățit iar.

Au urmat 4 ani grei, cu trei tipuri de avioane învățate « la sânge », nopți albe in fata planșelor de mărimea unui zid, o grămadă de materii la care daca nu scoteai un minim de 7, nu urcai in avion si bineînțeles, accidentele.

Le-au cules resturile dintre fiarele contorsionate ce fuseseră cu câteva ore înainte un avion, le-au pus în sicrie mici, sigilate, părinți fără grai, broboade negre, capete plecate, tot tacâmul adică. Ne-am dus pe ascuns spre seară să vedem resturile avionului ce zăceau într-un hangar si printre aparatele de bord sparte, se mai vedeau încă bucăți de oase. Unii au plecat, cei mai mulți am rămas, împinși de la spate de farmecul zborului si dorința cretina de a fi speciali.

Am îmbrăcat uniformele cu mândrie si tot cu mândrie purtam pajura din piept, oamenii ne priveau cu respect si nu înțelegeam. Noua ni se părea normal pentru ca deja acceptasem toate sacrificiile doar sa putem zbura. Plăcerea se transformase in drog.

Au urmat regimentele, unii la supersonice, alții subsonice, alte sacrificii prin coloniile de lângă aerodromuri, cu mai mari satisfacții insă: zburam avioane de luptă. Primele neveste ne-au lăsat, pe mare parte din noi, tot din motive speciale, vreo două la număr: ori erau niște curve proaste ori au realizat instant că nu-și vor petrece viata printre ciulini, la mama dracului.

Politicul intervenise deja, salariile erau la nivelul unor șoferi de la fostele CAP-uri, am mai cules pe câțiva dintre noi dintre fiare de dural împrăștiate pe hectare si-am mers mai departe pana când politicul a f…t ce-a mai rămas de f..t si ne-a luat si petrolul si piesele de schimb.

Zburau odată pe luna si noaptea făceau taximetrie sa-si întrețină familiile. Cool, nu ?? Cei ce au îndeplinit condițiile, au ieșit in pensie si mare parte au fost scoși din locuințele de serviciu. Mi-am întâlnit foști comandanți, piloți instructori, cu pensii de mizerie lucrând ca agenți de pază sau șoferi, demoralizați, privirile ni s-au intersectat și rușinați ne-am prefăcut că nu ne-am văzut. Au rămas speciali într-o lume în care valoarea nu mai valorează.

Știți ce-i face speciali, deși n-au pensii speciale ? In momente de criza, ei n-au cum sa se ridice din scaun, sa bata doct cu ciocănelul de lemn si sa amâne sentința pentru o data ce va fi comunicata ulterior.

Sunt speciali pentru ca si-au dedicat viata liniștii voastre, fie ca mai zboară sau nu. Sunt speciali pentru ca va dați de pământ când ii vedeți evoluând in show-uri, fără sa vedeți transpirația din spatele zgomotului si nici spaima din ochii nevestelor.

Sunt speciali pentru ca in situații in care orice om normal si-ar face-o cruce mica si-ar accepta ca s-a încheiat, ei vor spune “mai avem o șansă »
Si sunt speciali pentru prietenia lor si o mie de alte motive.

Hai să vedem ce-i face speciali pe piloții civili.
Da, cei ce va aduc pe voi acasă într-o bucata, pe picioare.

Motto-ul celor de la Flight Safety din State, cea mai titrată instituție de training din lume este « the best device in a cockpit is a well trained pilot”, adică, cel mai bun echipament dintr-un cockpit e un pilot bine antrenat.

Ăștia, militarii care-am scapăt întregi si încă apți de zbor, ne-am trezit ca ne trebuie conversii de la licența militara la cea civila, adică vreo câteva luni de învățat pe rupte, vreo 9 manuale cu multe mii de pagini in engleza si ore de training in zbor si simulatoare, adică bani. Am vândut ce mai puteam vinde din case, ne-am amanetat tot mai puțin sufletul, sa zburam din nou.

Cei plecați de la zero, mai puțin norocoși, aveau nevoie de sume ce frizau ridicolul, valoarea unor apartamente, pe care le-au girat în bănci doar să-și îndeplinească visul, să fie speciali. Unii au reușit, alții nu.

Cei ce-au reușit s-au trezit in facilități de training din străinătate cu trei săptămâni la dispoziție sa învețe un avion complex, in limba engleza, cu examene in fata computerului si proceduri normale si de urgenta repetate in simulator, dar nu la nesfârșit ca nu ești in standarde…

Ai vreo doua încercări sa-ti iasă, daca nu, mai vii cu bani de acasă tu sau compania sau pur si simplu pleci. Instructorii trebuie convinși ca-ți pot lăsa pe mana un avion de zeci de milioane de dolari sau euro sau ce dracu altceva si mai mult, ca ești capabil sa răspunzi de viețile a câtorva zeci sau sute de pasageri. Cool, nu ?

Știți ce-i face speciali ? Sunt speciali c-au avut tupeul sa riște liniștea lor si a familiilor sa-si îndeplinească un vis sau sa-si demonstreze lor însăși ca sunt capabili de ceva special.

La sase luni, examene din nou si simulatoare. La fiecare sase luni. Concedii planificate cu un an înainte si aproape niciodată nu pica in aceiași perioada cu vacanta copiilor sau concediul soției, daca o mai ai.

In principiu, da. Daca nu, găsești alta, acum e mai simplu. Pe la mijlocul concediului suna compania ca le lipsește un om din echipaj si ce dracu sa faci ? Te duci. Vizite medicale cu spaima de colesterol, da-l dracului, sper sa nu fie peste 200. Cursuri ?? Daca treci Ecuatorul îți trebuie ITCZ, daca treci oceanul, ETOPS, RVSM, CRM, Volcanic Ash, Safety, Security, LOFT-uri , LVTO, Icing, Upset Recovery, Risk Assessment si multe multe alte nenorociri pe care chiar trebuie sa le știe.
Știți ce-i face speciali ? La ei, zborul începe cu mult înainte ca voi sa faceți primul pas pe scara avionului.

Știți ce-i face speciali si-i deosebește de voi, ceilalți, dar s-ar putea sa va invidieze ? Din cenușiul zilelor ce le trăim, voi va puteți manifesta trista cultura #m..eUSR/PSD/PNL /whatever…
Ei, indiferent de ce-i in sufletul lor, va vor zâmbi din cockpit cu toate ca nulități cu ștaif le vor hotărî viitorul, daca încă n-au făcut-o.
Si mai sunt speciali pentru ca acum târziu, când voi va minunați de c…l lui Charlize Theron, mare parte din ei se pregătesc pentru zborul de maine. Zborul vostru.

Si mai sunt speciali pentru o mie de alte motive”.