(Last Updated On: September 10, 2019)

Declinul demografic al României se accentuează: Emigrația și sporul natural negativ fiind principalele cauze.

România continuă să fie o ţară de emigrare, fenomenul de emigrare constituind cea de a doua cauză principală a reducerii populaţiei ţării. Soldul migraţiei internaţionale în anul 2018 a fost negativ, numărul emigranţilor depăşind numărul imigranţilor cu peste 57.000 persoane

Nelu Corbu, după concediu: „Turcia o țară plină de tineri, efervescentă, cu viață pe străzi, România o țară golită de oameni, cu tineret aproape deloc  A doua chestie care m-a șocat este ...” 1

Un alt fenomen îngrijorător semnalizat de INS este accelerarea îmbătrânirii demografice: astfel, s-a ajuns la raportul 118,8 persoane vârstnice la 100 de tineri sub 15 ani. De asemenea, un alt indicator este ecartul dintre populaţia vârstnică de 65 ani şi peste şi populaţia tânără de 0-14 ani, care a ajuns anul trecut la 568.000 persoane, în creştere faţă de 498.000 persoane la 1 ianuarie 2018, potrivit g4media.ro.

Nelu Corbu a scris pe Facebook: „Revin in tara dupa o saptamana de concediu, de data asta in Turcia.

Evident ca nu ma pot abtine sa nu fac cateva comparatii asa ca am sa incep prin simpla constatare ca suntem mai apropiati de cultura turca decat de cea occidentala prin simplul fapt ca aruncam gunoaiele peste tot, cam tot asa cum fac si turcii…insa, e o mare diferenta intre ei si noi cand vine vorba de felul cum fac ei turism, noi nu facem turism, noi mimam ca facem tursim in timp ce asteptam sa fim apreciati. Ma rog, nu vreau sa intru in detalii ca nu exista termeni de comparatie…

Doua chestii m-au socat insa, primul e cel legat de diferenta privind factorul demografic, ochiometric evident, Turcia o tara plina de tineri, efervescenta, cu viata pe străzi, România o țară golită de oameni, cu tineret aproape deloc (in comparatie cu ei).

Pe tot drumul de la București si până la Brașov am văzut tot atâția oameni pe străzile localităților câți am văzut pe o singură stradă in Turcia. Suntem tot mai putin si tot mai batrani, asa se vede realitatea din strada. Ai nostri sunt probabil prin Anglia si prin Germania, la munca. O fi bine, o fi rau, nu stiu, cert e ca nu poti construi mai nimic cu o populatie imbatranita, fara tineri apti de munca. Murim incet dar sigur ca natie trimitand tinerii in lumea larga prin moda aceasta a emigratiei si prin depresia colectiva la care suntem partasi zi de zi(inclusiv eu).

A doua chestie care m-a șocat este dimensiunea Otopeniului-mic, meschin de mic in comparatie cu nevoile cerute de traficul in crestere de la an la an. Cand aterizezi pe Otopeni ai senzatia ca aterizezi intr-o tara bananiera, cu un aeroport unde te astepti sa vezi oameni cu gaini vii in sacose si cu capre legate de sfoara, campurile cultivate cu porumb de jur imprejurul pistei te ajuta sa-ti imaginezi foarte usor un astfel de scenariu.

Cum e posibil sa ai cifrele de crestere de trafic anuale ale Otopeniului si nimeni sa nu ia in considerare sa mai faca un terminal, sau o parcare exterioara supraetajata??? Parcarea din Otopeni e supraaglomerata nu de ieri de azi, e de ani de zile asa, in tot timpul asta parcela de pamant dintre Otopeni si DN1 sta plina de balarii! Eu nu inteleg pur si simplu cum e posibil asa ceva, sa ai oportunitatea in fata dar sa nu vrei sa profiti de ea. Oricine ar investi intr-o parcare suplimentara ar avea profitul GARANTAT acum, nu maine, nu poimaine, ACUM! Si totusi pamantul ala sta plin de balarii…inexplicabil, sincer!”