Medicul Tudor Ciuhodaru: „Cazurile de infecție cu West Nile iau proporții. Numărul pacienților infectați a ajuns la 57. Nu neglijați înțepăturile de țânțari. Atenție: 1. Principala cale de transmitere la om este…”

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă că în perioada 3 iunie – 26 septembrie s-au înregistrat 57 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile şi cinci decese.

Cele cinci decese s-au înregistrat în judeţele Călăraşi, Constanţa, Buzău, Iaşi şi Vrancea, anunță mediafax.ro.

Medicul Tudor Ciuhodaru a scris pe Facebook: „Cazurile de infecție cu West Nile iau proporții. Numărul pacienților infectați a ajuns la 57. Nu neglijați înțepăturile de țânțari. Riscul de îmbolnăvire severă și deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune. Până acum 5 pacienți nu au mai putut fi salvați.
Medicul Tudor Ciuhodaru: „Cazurile de infecție cu West Nile iau proporții. Numărul pacienților infectați a ajuns la 57. Nu neglijați înțepăturile de țânțari. Atenție: 1. Principala cale de transmitere la om este...” 1

Atenție:
1. Principala cale de transmitere la om este înțepătura de țânțari.
2. Virusul nu poate fi transmis prin contact fizic (atingere sau sărut)!
3. Practic orice persoană (indiferent vârstă) înțepată de țânțari este predispusa la infectarea cu virusul West Nile însă

4. Probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăveasca de la o singură înțepătură este totuși redusă.
5. 90% dintre cei infectați nu prezintă simptome.
6. Manifestările pot fi diverse: de la cele asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningo-encefalită.
7. 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală.
8. Riscul de îmbolnăvire severă și deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune.

9. Sunt câteva semne de alarmă care impun prezentarea la urgență: febră ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsaturi, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină apărute la 2-8 zile după înțepătura de țântar.
10. Este necesară spitalizarea pacientului și tratarea cu medicație intravenoasă.
11. Nu exista un tratament specific pentru virusul West Nile.
12. În cazul manifestarii de simptome de severitate medie (1 din 5 cazuri) (febră, cefalee, grețuri, vărsături, dureri musculare și articulare, urticaria, rar limfadenopatie) starea pacientului se îmbunătățește după 7-10.
13. Prevenția este cea mai bună alternativă:

a) Evitați înțepăturilor de țânțar (chiar dacă ieșiți afară pentru scurt timp). Intervalul dintre apusul și răsăritul soarelui este perioada de activitate maximă pentru majoritatea speciilor de tânțari. Evitați activitățile în aer liber în această perioadă sau
b) Folosiți pe pielea expusă substanțe care resping insectele. Substanțele pe bază de permethrin nu se aplică direct pe piele.
c) Purtați haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi. (!!!)Țânțarii pot înțepa și prin haine. (Aplicarea de substanțe care resping țânțarii pe bază de pemetrhin pe suprafața hainelor poate asigura un grad suplimentar de protecție.)

d) Utilizați și verificați integritatea plaselor contra insectelor.
e) Puteți limita înmulțirea tânșarilor reducând locurile în care băltește apa (din jurul caselor și din subsolurile blocurilor).”