Medicul Mihaela Bilic: „Martoră in direct la acuzații nedrepte😳 Coleg de platou un medic imunolog… mă lasă cu gura căscată:”pâinea și produsele de patiserie congelate, datorită depozitării îndelungate, au un conținut crescut de histamină, ca urmare pot declanșa intoleranțe alimentare”!?!!😱 ”

(Last Updated On: September 21, 2019)

Medicul Mihaela Bilic vorbește într-o postare pe Facebook despre histamină și legătura cu alergiile.

Mihaela Bilic: „Martoră in direct la acuzații nedrepte😳
Am fost invitată ieri la o emisiune medicală în direct. Coleg de platou un medic imunolog. Vorbim despre alergii și intoleranțe alimentare. Pare că suntem pe aceeași lungime de undă, până când o afirmație a domnului doctor mă lasă cu gura căscată:”pâinea și produsele de patiserie congelate, datorită depozitării îndelungate, au un conținut crescut de histamină, ca urmare pot declanșa intoleranțe alimentare”!?!!😱

Medicul Mihaela Bilic: „Martoră in direct la acuzații nedrepte😳 Coleg de platou un medic imunolog... mă lasă cu gura căscată:”pâinea și produsele de patiserie congelate, datorită depozitării îndelungate, au un conținut crescut de histamină, ca urmare pot declanșa intoleranțe alimentare”!?!!😱 ” 1

Nu știu cum să reacționez la așa o grozăvie, nu face bine să vezi doi medici cu păreri diametral opuse, telespectatorii vor fi derutați. Am ales calea delicată, încercând să desființez cât de bine am putut, așa o informație alarmistă.

Nu știu cât am reușit, însă am plecat de acolo cu un gust amar: dacă astfel de lucruri eronate sunt afirmate de către medici, ce pretenții să mai avem de la alți “specialiști”, care nici măcar nu au o formare medicală? Iar bieții consumatori cum să mai fie relaxați și optimiști, când cele mai banale alimente le sunt denigrate și otrăvite?

Pentru liniștea mea, trebuie să lămuresc povestea histaminei!!🤨
#Ce e histamina?

O moleculă prezentă la toate animalele și produsă natural în mai multe organe: peretele gastric (stomac), neuronii din creier, globulele albe din sânge, dar care se găsește și în plămâni și în ficat.
#Ce rol are histamina?

Este un neuromediator implicat în fenomenele inflamatorii și alergice, e responsabilă de răspunsul imun, determină constricția bronșiilor, vasodilatație la nivelul pielii, secreție acidă în stomac și stare de trezire în creier.
#Există histamină în alimente?

Da, înafară de histamina produsă de organism, toate alimentele fermentate conțin cantități variabile de histamină: brânzeturile, peștele marinat/afumat, murăturile, ciocolata, vinul și berea, drojdia, borșul.

#Există intoleranță la histamină?
In mod normal histamina e distrusă de enzima numită diaminoxidază. Dacă această enzimă e deficitară sau în cazul unui aport alimentar crescut de produse fermentate, poate crește nivelul histaminei în sânge.

#Ce se întâmplă când există histamină în exces? Apare o reacție de pseudo-alergie alimentară manifestată cu înroșire a feței/pielii, dureri de cap, inflamația mucoasei nazale, greață, durere de stomac, diaree, erupții cutanate, mâncărimi, bufeuri de căldură, palpitații etc. De precizat că aceste simptome au intensitate variabilă și dispar de la sine în câteva ore. Sunt rare cazurile în care este nevoie de tratament antihistaminic (antialergic).

De subliniat faptul că intoleranța la histamină este preponderent o afecțiune genetică (deficit de enzimă diaminoxidază), factorul alimentar fiind incriminat rareori și atunci în asociere cu alți factori declanșatori: efort fizic extrem, stres emoțional, fluctuații hormonale (femeile înainte de ciclul menstrual), boli infecțioase, anumite medicamente etc.

#Concluzia
Intoleranțele și alergiile alimentare sunt mediate de histamină, dar țin de funcționarea sistemului imun, NU de alimentele consumate! Histamina o secretă și o metabolizează organismul așa cum știe/vrea el, iar aportul alimentar are o importanță minoră- ca și în cazul colesterolului, care e sintetizat de ficat, indiferent dacă mănânci iarbă sau ouă😳

Cât despre pâinea congelată și conținutul ei de histamină nu văd legătura, oricât aș încerca. Ba mai mult, frigul blochează activitatea bacteriilor din drojdie/maia, deci aș putea spune că e exact pe dos.

Indrăznesc să sugerez domnului doctor să evite pe viitor să facă astfel de afirmații- nu otrăviți pâinea românilor, e tot ce le-a rămas!😢 Rolul nostru, al medicilor e să apărăm sănătatea și să alinăm suferința oamenilor, nu să-i alimentăm cu incertitudini, suspiciuni, neîncredere și frică de mâncare😔”

Potrivit Medlife, Histamina este o amină biogenă formată prin decarboxilarea enzimatica al histidinei. Ea este prezentă în toate țesuturile mamiferelor. Este un mediator chimic ale carui activități fiziologice sunt diverse, cele mai importante fiind vasodilatația capilarelor, contracția musculaturii netede și creșterea secreției gastrice. E un neurotransmițator cerebral important si principalulul mediator al fazei precoce a hipersensibilității imediate.